Mulți românii nu țin cont de siguranța rutieră, dar nici de economiile lor, preferând să încalce în mod voit o regulă pentru care amenda este de 1.200 de lei.
Un studiu dirijat de Continental România și Academia Titi Aur relevă câteva detalii comportamentale ale șoferilor din România, unele dintre ele fiind legate de siguranța în trafic.
Un aspect notabil este cel al încălcării cu bună știință a regulilor de circulație, cum ar fi condusul cu viteză excesivă, parcatul în locuri neregulamentare ori folosirea telefonului mobil la volan, fără un dispozitiv hands-free aferent. De departe, cea mai des întâlnită încălcare a regulilor de circulație privește viteza excesivă, aproximativ 70% dintre oamenii chestionați recunoscând că o practică.
Un procent mai mic, dar la fel de periculos, îl reprezintă conducătorii auto care utilizează telefonul mobil în timp ce conduc, fără a avea un dispozitiv hands-free. 31% dintre participanții la studiu au dezvăluit că încă nu reușesc să lase deoparte smartphone-ul atunci când sunt la volan.
Conform Codului Rutier, folosirea telefonului în timpul condusului este considerată contravenție. Ilegalitatea se sancționează cu 6 – 8 puncte de amendă, echivalentul a 870 – 1.160 de lei, plus patru puncte de penalizare.
Cablu auxiliar – mare parte din mașinile care vin cu sistem multimedia sunt dotate și cu un port de intrare auxiliar în bord. Cu un cablu de intrare audio cu jack clasic îți poți conecta telefonul la mașină.
Prin Bluetooth – există și modele vechi din 2006 care au venit cu această dotare foarte utilă pentru orice șofer. E nevoie doar să pornești Bluetooth-ul de pe telefon și automobil și să treci codul de conectare al mașinii în smartphone, care de regulă îți va apărea în touch display-ul incorporat din bord sau pe cel al radioului.