Cod Rutier 2019. Folosirea telefonului la volan – amenda e valabilă și când mașina staționează?

Cod Rutier 2019. Folosirea telefonului la volan – amenda e valabilă și când mașina staționează?
Cod Rutier 2019. Folosirea telefonului la volan - amenda e valabilă și când mașina staționează?

Ce spune Codul rutier 2019 despre folosirea telefonului la volan? Amenda este valabilă și când mașina staționează?

Cod Rutier 2019. Pentru folosirea telefonului la volan amenda e valabilă și când mașina staționează?

Conform unui act normativ oficializat în vară, persoanele care folosesc telefonul mobil ori alte dispozitive ce pot face înregistrăti foto sau video atunci când conduc vehicule vor risca amenzi de peste 1.000 de lei. După cum stabilește Ordonanța Guvernului nr. 11/2019, care va intra în vigoare sâmbătă, șoferii vor fi amendați dacă folosesc telefonul mobil atunci când conduc.

”În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, OG nr. 11/2019.

Cod Rutier 2019. Folosirea telefonului la volan - amenda e valabilă și când mașina staționează?
Folosirea telefoanelor  în timpul conducerii mașinii, momentan, se sancționează cu amenzi de până la 435 de lei și două puncte de penalizare

Așadar, peste câteva zile, atât pentru conducătorii vehiculelor pentru care este necesară deținerea unui permis auto, cât și pentru cei pentru care nu este necesar un permis auto vor primi amenzi în cazul în care folosesc telefonul mobil sau alt aparat care permite înregistrarea foto/video. Totuși, amenzile nu se vor aplica în cazul în care vehiculele nu se deplasează. De menționat este că în calcul nu intră șoferii care folosesc telefonul mobil, spre exemplu, la semafor ori atunci când sunt opriți.

Cât e amenda?

În prezent, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii mașinii se sancționează cu amenzi de până la 435 de lei și două puncte de penalizare. Conducătorii auto pot folosi, totuși, telefonul mobil în timpul conducerii mașini, cu mențiunea ca acesta să fie prevăzut cu dispozitiv de tip ”mâini libere”.

De sâmbătă, șoferii care obișnuiesc să butoneze telefonul ori să manevreze orice alt dispozitiv electronic ce poate trimie mesaje sau care poate face poze sau filmări vor risca amenzi de peste 700 de lei și, în unele cazuri, chiar suspendarea permisului de conducere timp de o lună, notează avocatnet.ro.