12 apr. 2022 | 07:00

Greșeala pe care fac mai toți șoferii la volan: se întâmplă în giratoriu și nu te-ai aștepta la varianta corectă

ACTUALITATE
Greșeala pe care fac mai toți șoferii la volan: se întâmplă în giratoriu și nu te-ai aștepta la varianta corectă

Cu cât ți-ai luat carnetul de circulație de mai mult timp, cu atât sunt șanse mai mari să uiți câteva reguli de circulație de bază. Nu este vorba de rea voință, cât de obișnuință, iar amenzile nu sunt deloc mici, pe lângă faptul că te expui, fără să-ți dai seama, la numeroase accidente.

Sensurile giratorii continuă să fie o himeră pentru foarte mulți participanți la trafic. Foarte mulți șoferi să enervează maxim din cauza faptului că nu toți cei care intră într-un giratoriu știu cum să iasă și, mai grav decât atât, nu toți știu să intre pe banda care trebuie. În mod evident, regulile de circulație într-un astfel de scenariu sunt cât se poate de clare, important este să le și învețe cineva.

Cum intri într-un sens giratoriu, cum ieși din el, conform legii

Când te uiți la un sens giratoriu, posibilitățile sunt multe. În primul rând, te gândești la semnalizare. Intri și semnalizezi de stânga, dar apeși pe semnalizare de dreapta când vrei să ieși. Stânga la intrare și pe toată durata deplasării în sens? Cât de importantă este direcția de deplasare în alegerea benzii pe care te înscrii. Cine are prioritate la ieșire din sens, în cazul în care sunt mașini pe mai multe benzi.

În Codul Rutier, doar două articole fac referire la sensul giratoriu. Articolul 55 stabileşte că sensul giratoriu este o intersecţie dirjată iar articolul 57, aliniatul 4, prevede că „În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie”. Despre sensul giratoriu nu se vorbeşte nici în Regulamentul de aplicare al Codului Rutier. Actul normativ prevede doar că într-o astfel de intersecţie oprirea este interzisă (Art. 142, lit. f).

Dincolo de aceste particularități legislative, un instructor auto te avertizează că semnalizarea este obligatorie pe toată durata deplasării în sensul giratoriu, iar aceasta începe, conform legii, cu cel puțin 50 de metri înainte de intrarea în intersecție. Când vrei să ieși din giratoriu, semnalizezi dreapta.

Orice conducător auto are obligaţia de a semnaliza intenţia de a schimba o bandă de mers sau direcţia de deplasare cu cel puţin 50 de metri în localitate şi 100 de metri în afara localităţii înainte de efectuarea manevrei. Imediat ce a intrat în sensul giratoriu, în momentul în care semnalizează stânga conducătorul auto este obligat să se încadreze pe banda nr. 2, cea de lângă centru, iar în momentul în care vrea să se deplaseze spre dreapta, are obligaţia de a se asigura şi semnaliza dreapta pe banda nr. 1, cea de lângă acostament. Manevra de semnalizare se menţine pe toată durata deplasării, până la ieşirea din sensul giratoriu. În timpul deplasării în sensul giratoriu trebuie să aveţi semnalizarea pe partea stângă până la ieşire, când semnalizaţi dreapta”, a explicat subinspectorul Gabriel Apopei, pentru Adevărul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele