03 feb. 2024 | 12:50

Greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori. La ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti

Utile
Greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori. La ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti
„Avem de-a face în acest caz cu o eroare foarte des întâlnită.”

Când vorbim de gramatica limba românii și modul în care anumite expresii sunt folosite, este important să știm care sunt formele corecte. De altfel, este greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori. Citește mai departe și află la ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti.

”Limba noastră-i o comoară”, uneori folosită greșit

Așa cum scriam și cu altă ocazie, limba română este una complicată, mai ales pentru cei care se încumetă în a o învăța și vorbi. Este important ca învățarea limbii române să fie făcută în mod corect, tocmai în ideea de a evita anumite greșeli gramaticale, fie în vorbirea curentă, fie atunci când scriem.

Citește despre: Cuvântul din limba română care are cea mai ciudată formă de plural. Aproape nimeni nu știe varianta corectă

Deși majoritatea românilor o vorbesc în mod curent, se pare că în cazul anumitor cuvinte, sau expresii, vorbim de greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori, așa cum face precizarea și Radu Paraschivescu, explicând și la ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti sau scrii în română.

Care este greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori

Când vine vorba de greșelile gramaticale, sunt mulți cei care, poate și dintr-un automatism, folosesc anumite cuvinte sau expresii eronat, iar exemplele sunt destule pe această temă, așa cum precizează Radu Paraschivescu în rubrica sa ”Pastila de limbă”, de la Digi24.

Află despre: Cuvântul din limba română folosit greşit care a căpătat un nou sens

În cazul de față, vorbim despre expresii de genul „banalele posesive meu – mea – mei – mele, tău – ta – tăi – tale”, cum le denumește reputatul prozator, traducător, jurnalist și redactor de carte român Radu Paraschivescu. Conform acestuia, sunt folosite greșit, mai ales atunci când avem enunțuri de genul „Am vorbit cu un prieten de-al meu să mergem la munte„. În cazul acestui enunț, forma corectă este „Am vorbit cu un prieten (al meu) să mergem la munte.„, spune Radu Paraschivescu.

Radu Paraschivescu explică la ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti sau scrii în română

În cadrul pastilei sale, Radu Paraschivescu explică la ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti sau scrii în română, spunând că, deși formele greșite par a fi cele corecte, în realitate gramatica limbii române spune că, de fapt, sunt greșite, și că la „enunţurile respective alegem un om (fie el prieten, fost profesor sau colegă) din mai mulţi”.

Vezi și: Cuvântul din limba română de care puţini mai au habar

Așadar, atunci când vorbim, sau scriem, este important să fim atenți la formele corecte din punct de vedere gramatical și să încercăm eliminarea acestor greșeli din exprimare, despre care reputatul jurnalist mai spune că „avem de-a face în acest caz cu o eroare foarte des întâlnită.”

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Clătite de post. Sunt mai bune decât cele tradiționale. Care e secretul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro