03 feb. 2024 | 12:50

Greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori. La ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti

Utile
Greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori. La ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti
„Avem de-a face în acest caz cu o eroare foarte des întâlnită.”

Când vorbim de gramatica limba românii și modul în care anumite expresii sunt folosite, este important să știm care sunt formele corecte. De altfel, este greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori. Citește mai departe și află la ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti.

”Limba noastră-i o comoară”, uneori folosită greșit

Așa cum scriam și cu altă ocazie, limba română este una complicată, mai ales pentru cei care se încumetă în a o învăța și vorbi. Este important ca învățarea limbii române să fie făcută în mod corect, tocmai în ideea de a evita anumite greșeli gramaticale, fie în vorbirea curentă, fie atunci când scriem.

Citește despre: Cuvântul din limba română care are cea mai ciudată formă de plural. Aproape nimeni nu știe varianta corectă

Deși majoritatea românilor o vorbesc în mod curent, se pare că în cazul anumitor cuvinte, sau expresii, vorbim de greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori, așa cum face precizarea și Radu Paraschivescu, explicând și la ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti sau scrii în română.

Care este greşeala de gramatică pe care o fac chiar şi unii profesori

Când vine vorba de greșelile gramaticale, sunt mulți cei care, poate și dintr-un automatism, folosesc anumite cuvinte sau expresii eronat, iar exemplele sunt destule pe această temă, așa cum precizează Radu Paraschivescu în rubrica sa ”Pastila de limbă”, de la Digi24.

Află despre: Cuvântul din limba română folosit greşit care a căpătat un nou sens

În cazul de față, vorbim despre expresii de genul „banalele posesive meu – mea – mei – mele, tău – ta – tăi – tale”, cum le denumește reputatul prozator, traducător, jurnalist și redactor de carte român Radu Paraschivescu. Conform acestuia, sunt folosite greșit, mai ales atunci când avem enunțuri de genul „Am vorbit cu un prieten de-al meu să mergem la munte„. În cazul acestui enunț, forma corectă este „Am vorbit cu un prieten (al meu) să mergem la munte.„, spune Radu Paraschivescu.

Radu Paraschivescu explică la ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti sau scrii în română

În cadrul pastilei sale, Radu Paraschivescu explică la ce trebuie să fii atent atunci când vorbeşti sau scrii în română, spunând că, deși formele greșite par a fi cele corecte, în realitate gramatica limbii române spune că, de fapt, sunt greșite, și că la „enunţurile respective alegem un om (fie el prieten, fost profesor sau colegă) din mai mulţi”.

Vezi și: Cuvântul din limba română de care puţini mai au habar

Așadar, atunci când vorbim, sau scriem, este important să fim atenți la formele corecte din punct de vedere gramatical și să încercăm eliminarea acestor greșeli din exprimare, despre care reputatul jurnalist mai spune că „avem de-a face în acest caz cu o eroare foarte des întâlnită.”

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii prezintă ultimele noutăți
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat vieţi
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
S-a aflat cu CÂND CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro