11 nov. 2021 | 15:22

Greșeala care îți strică aluatul. Ce nu trebuie să ai, sub nicio formă, în bucătărie când îl faci

Diverse
Greșeala care îți strică aluatul. Ce nu trebuie să ai, sub nicio formă, în bucătărie când îl faci
Sunt cateva reguli pe care trebuie sa le respecti

Ca să faci un aluat bun, fie el de pâine, de gogoși sau pentru orice alt preparat, trebuie să ții cont de câteva condiții.

Ce faci greșit atunci când aluatul nu îți crește

Dacă ai mai făcut până acum aluat, cu siguranță știi că, în afara cazului în care faci tarte, fursecuri sau biscuiți, ingredientele, mai ales untul și ouăle, trebuie să fie la temperatura camerei.

Pentru asta, trebuie să scoți ingredientele din frigider cu o oră înainte de a începe să faci aluatul. Cel mai important lucru este că trebuie să ai o bucătărie caldă. Adică să nu existe curent.

Asigură-te că ai toate geamurile închise la bucătărie atunci când faci aluatul, pentru că are nevoie de căldură. Asigură-te că în bucătăria ta nu există geamuri sau uși deschise și că este cald, această etapă e foarte importantă mai ales când aluatul crește.

Al doilea lucru foarte important este tipul de făină pe care îl folosești și folosirea de amidon, cel puțin pentru chifle, ca să rămână pufoase și a două zi.

Făina trebuie aleasă în funcție de tipul de aluat pe care vrei să îl faci și trebuie să o cerni înainte de o folosi.

În orice aluat se adaugă sare, la fel ca în orice prăjitură. De asemenea, pentru aluat de plăcinte, clătite sau pâine adaugă mereu 1 lingură de griș. Dacă pui griș, pâinea nu se usucă, rămâne pufoasă și aerată.

Reguli pentru un aluat perfect de fiecare dată

La aluat, mai ales la cel de clătite, adaugă pe lângă apă și puțină apă minerală. Dacă folosești bicarbonat de sodiu, stinge-l cu puțin suc de lămâie sau cu oțet.

Bicarbonatul de sodiu va face o reacție cu acidul, lucru care va face aluatul să fie pufos și să crească.

Când pui drojdie în aluat, frământatul trebuie să se petreacă în căldură, la temperatura camerei. Totodată, alimentele trebuie să fie la temperatura camerei, ca aluatul să crească bine.

Dacă faci un aluat dulce cu drojdie, trebuie să activezi drojdia punând un lichid călduț, fie că este apă, lapte sau orice altceva.

Amestecă drojdia proaspătă cu puțin lichid călduț, cât să nu te frigă la mână și aluatul va crește, odată ce drojdia s-a activat. Dacă nu vezi bule de aer la suprafața amestecului de drojdie și lichid, atunci drojdia este expirată și nu s-a activat.

Bulele trebuie să apară cam în 5-10 minute de la amestecarea cu lichidul călduț.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Delia Budeanu a murit cu un mare regret. Dorința pe care nu și-a împlinit-o: „N-a vrut”
Click.ro
Ucis din întâmplare cu o lovitură de tanc. Cum a ajuns să fie lichidat liderul Hamas
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Criza economică, tot mai aproape. Peste jumătate din angajații din România vor fi afectați
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Se schimbă Codul Rutier. Interzis 3 ani după ce iei permis categoria B. Ce mașini nu poți conduce
Capital.ro
A murit Delia Budeanu. Unde va fi înmormântată și unde i se poate aduce un ultim omagiu. Imagini rare cu una dintre cele mai frumoase crainice TVR
Avantaje
VESTEA CEA MARE! Noi perioade au fost considerate vechime în muncă!
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cu ce se ocupă Ioana State când nu susține spectacole de stand-up comedy. Nu mulți cunosc meseria actriței
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro