Cu siguranță ți-ai dat și tu seama că băuturile conservate în recipiente de sticlă au un gust mult mai bun decât cele lăsate în vase și doze de plastic. Experții în alimentație au găsit explicația pe care toți românii o așteptau.
Băuturile depozitate în sticle au un gust mult mai bun decât cele care se găsesc în recipiente de plastic sau aluminiu. Explicația specialiștilor este destul de simplă și de ordin chimic. Sticla este singurul material care poate fi reciclat la infinit și, mai mult de atât, nu schimbă compușii pe care-i are băutura.
Materialele precum plasticul și aluminiul conțin compuși organici care interacționează cu băutura și mâncarea.
„La sticlă nu am nici protecție din plastic, intră în contact direct cu sticla și în sticlă sunt compuși anorganici, nu schimbă acei compuși pe care îi are băutura”, explică prof. dr. ing. Mihai Eftimie de la Facultatea de Chimie Aplicată.
Pentru că nu interacționează cu alimentele, cuvertura de sticlă este folosită peste vasele ceramice. Ori peste vasele din metal. Rezultă astfel emailul. Vorbim tot despre vase perfecte să intre în contact cu alimentele, dacă pelicula de sticlă nu este spartă.
Sticla este materialul perfect pentru reciclat, care poate fi reutilizat la infinit, atunci când este topită la cuptor și refolosită în diverse alte forme. Un alt avantaj este faptul că sticla nu menține bacteriile.
„Bacteriile sunt chimie organică. Nu pot să rămână pe sticlă, un material anorganic. Aderența între bacterii și materialul anorganic este foarte redusă. Prin urmare, când le spălăm, cel puțin 95% vor dispărea. Nu vor rămâne atunci la concentrații necesare pentru a forma colonii și de a ajunge patogene”, a mai explicat medicul.
Vinul poate să fie servit după-amiaza sau seara, la o întâlnire cu prietenii, familia, sau pur și simplu într-un moment romantic. Totuși, chiar dacă mulți cred că acesta poate să fie savurat oricum, adevărul este că există anumite reguli de protocol extrem de simple.
Vinul cel mai vechi sau cel mai scump nu este întotdeauna și cel mai bun. De fapt, acest lucru depinde mai mult de reputația pe care și-a câștigat-o crama. Ideal este să asculți recomandarea chelnerului sau a somelierului.
Vinul se bea în pahare cu picior și nu se umple niciodată până la refuz, iar paharele trebuie ținute de picior pentru ca băutura să nu se încălzească.