25 oct. 2021 | 15:01

Cum faci corect pritocitul vinului, de fapt. Greșeala multor români la preparare

Diverse
Cum faci corect pritocitul vinului, de fapt. Greșeala multor români la preparare
Pritocitul vinului. Ce greșeli trebuie să eviți

Pritocitul vinului trebuie să fie făcut cât mai corect pentru ca băutura să reziste mai mult timp. Mulți români nu au răbdare sau pur și simplu nu recurg la ustensilele necesare, astfel că vinul nu mai poate să fie băut dacă operațiunea nu este făcută ca la carte.

Pritocitul vinului, operațiunea genială la care recurg mulți români

Pritocitul vinului constă în separarea vinului limpede de drojdia care se depune pe fundul vasului în care licoarea a fost pusă, așa că mulți români recurg la această operațiune pentru a se asigura că o să se bucure de o băutură cât mai curată și bună, însă fac anumite greșeli uriașe.

De asemenea, pentru a fermenta, mustul are nevoie de 2 sau 3 săptămâni, însă temperaturile influențează procesul. Pritocitul ajută la maturizarea și limpezirea vinului, așa că trebuie să recurgi la timp la această operațiune pentru ca licoarea ta să aibă gustul la care visezi.

Această operațiune necesită un furtun de cauciuc, însă modul în care faci totul depinde de tine. Mai exact, ai două variante, anume pritocitul deschis, lăsând vinul să intre în contact cu aerul, sau cel închis, lichidul trecând prin furtun în alt vas fără să fie expus.

Cum se face pritocitul vinului

Trebuie să știi că, în primul an, este nevoie să recurgi la această operațiune de trei ori pentru a te asigura că vinul tău o să aibă un gust foarte bun. Mulți români se grăbesc sau pur și simplu nu respectă perioada în care se face pritocitul, așa că licoarea făcută din struguri are de suferit.

Primul pritocit trebuie să fie făcut toamna, în noiembrie sau decembrie. Totuși, dacă strugurii din compoziție nu au fost sănătoși, operațiunea trebuie să fie făcută chiar după fermentare, adică mult mai devreme. Astfel, o să te asiguri că toți cei dragi o să se bucure de o băutură gustoasă!

S-au aflat secretele. Ce trebuie să folosești la pritocit

Al doilea pritocit o să se facă în februarie sau martie folosind anumite tratamente pentru limpezire, iar al treilea poți să îl faci în august sau septembrie. În al doilea an, poți să recurgi la această operațiune extrem de importantă de maxim 2 ori pe an, în noiembrie-decembrie sau februarie-martie.

De asemenea, este nevoie să te folosești de sticle cu dopuri de plută sau de plastic pentru a turna vinul. Ele trebuie să fie clătite în apă caldă la aproximativ 40 de grade Celsius și să fie sterilizate cu o soluție pe bază de dioxid de sulf pentru a avea vin la îndemână oricând îți dorești.

Parteneri