Românii fac o greșeală uriașă atunci când primesc salariu. Majoritatea dintre ei plătesc întâi de toate datoriile, ulterior se ocupă de cumpărăturile casei și de alte plăceri. Acest lucru este total eronat! Cum trebuie să procedezi după ce pui mâna pe banii munciți lună de lună?
Majoritatea românilor sunt din ce în ce mai atenți la bani și încearcă să-și facă strategia corectă imediat după ce iau salariu. Din păcate, mulți dintre ei nu acționează deloc bine încă din prima zi a lunii care le aduce bucurie și portofele mai bogate.
Cel mai probabil din cauza unui obicei care a rezistat vremurilor, românii achită întâi de toate datoriile. Pe locul doi au grijă de cumpărăturile de mâncare sau haine de care au nevoie și mai apoi de mici plăceri. Un truc financiar sănătos este să îți faci un buget pe an al familiei.
Concret, este vorba de banii de care dispui personal sau pentru toți cei care locuiesc în casă. Românii cred că modul în care procedează de fel îi ajută să evite risipa de bani pentru a economisi sau pentru a-și îndeplini obiectivele, dar nu mereu este o opțiune bună. Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, a venit cu mai multe detalii în acest sens.
Adrian Asoltanie: Să îți faci un buget înseamnă să îți înțelegi banii. Să îți dai seama mult mai clar, și de preferință în scris, ce bani îți intră și ce bani o să îți iasă din casă în 2022. Și ăsta e un exercițiu care trebuie repetat la fiecare început de an.
Un buget asta e, o radiografie, adică îți va arăta foarte clar ce bani o să îți intre anul ăsta în casă și eu recomand tuturor să își facă bugetul întotdeauna pe 12 luni, tocmai ca să aibă o imagine foarte clară asupra întregului an.
Pe de o parte o să descoperiți că sunt ceva resurse care vă intră prin conturi, în portofele și prin buzunare și atunci ar trebui să fim mai atenți cu banii respectivi. Pentru cei care au venituri variabile, de exemplu, care au sezoane foarte bune, apoi o lună, două, mai secetă, venituri ceva mai mici, e important să vezi unde sunt vârfurile. (Sursa: emisiunea iBani)
Primul pas este să pui pe hârtie o parte de venituri și să fii atent la numărul surselor din care îți vin banii. Nu este recomandat ca oamenii să stea în baza unui singur salariu, dar statistica din România arată că 94% din angajați au posibilitatea să se încreadă doar în el.
Al doilea pas este să fii conștient de veniturile active. Un alt obieci sănătos este să pui întâi deoparte banii pe care vrei să îi economisești, ulterior să te ocupi de restul problemelor.