Ce salariu are un profesor debutant vs. un profesor cu experiență, conform lui Sorin Cîmpeanu

Ce salariu are un profesor debutant vs. un profesor cu experiență, conform lui Sorin Cîmpeanu
Cu cat au crescut anul acesta

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre greva de avertisment pe care profesorii o pregătesc în școli, spunând că este adeptul salarizării motivante în domeniul educației. El a spus și cât este cel mai mic salariu în învățământ, adăugând că veniturile sunt motivante în domeniul învățământului universitar.

Ce salarii sunt în învățământ

Sorin Cîmpeanu a declarat că cel mai mic salariu este de 2.597 de lei net, la care se pot adăuga sporturi. Cel mai mare salariu al unui profesor experimentat nu poate depăși 1.000 de euro în învățământul preuniversitar.

Politicianul a vorbit despre salariile în învățământ, afirmând că au crescut cu 4% începând din acest acest an.

”Am fost şi voi rămâne un adept al unei salarizări motivante în educaţie. În acest an au fost majorări salariale de puţin peste 4 la sută, jumătate de cât ar fi prevăzut Legea 153.

După ce anul trecut, în 2021 ar fi trebuit să fie majorate cu alţi 8 la sută şi nu a existat nicio majorare.

După această majorare, începând cu ianuarie 2022, cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei. Cu indemnizaţia de hrană inclusă.

Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10 la sută pentru dirigenţie, dacă eşti în mediul rural, în funcţie de zonă şi de gradul de izolare, poţi să mai aduagi un spor între 3 şi 20 la sută”, a spus el.

Câți bani ia un profesor cu experiență

„Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 şi 20 la sută, în funcţie de numărul de clase la care predai simultan, deci există şi aceste sporuri care se pot adăuga.

Dar baza, minimum este cel care l-am zis, 2.597 lei.

Un profesor cu experienţă, cu vechime maximă, de 40 de ani, eu sunt un profesor cu o vechime de peste 30 de ani, faţă de 2.597 de lei net are 4.398 de lei net, cu 70 la sută mai mult decât debutantul.

Sigur, se mai adaugă nişte sporuri. Pentru un profesor de experienţă, cel mai frecvent întâlnit spor, în afară de cel de dirigenţie, de 10 la sută, este gradaţia de merit, sporul de 25 la sută. Depăşesc 1.000 de euro”, a declarat Sorin Cîmpeanu.