Specialiștii din cadrul Direcției Agricolă Botoșani încearcă să readucă la viață o marcă dispărută a agriculturii românești. Este vorba despre grâul roșu din Botoșani. La începutul secolului XX, soiul a devenit faimos în toată Europa.
Botoșaniul este un județ preponderent agrar, de asemenea, cu rezultate deosebite în domeniu. Specialiștii spun că în ultimul deceniu se practică o agricultură modernă. În același timp, se promovează la nivel național și internațional din ce în ce mai multe produse agricole locale.
Datorită acestui lucru, specialiștii de la Direcția Agricolă vor să reintroducă grâul roșu de Botoșani. Acest soi de lux devenise celebru în Europa, mai ales la începutul secolului XX. În prezent, acest soi se află doar în băncile de gene. Specialiștii în agricultură au început demersurile pentru readucerea la viață a grâului roșu.
Grâul roșu de la Botoșani este un soi dispărut de circa 70 de ani. După venirea comuniștilor la putere nu a mai fost cultivat. Grâul roșu era un soi de lux. Cu toate acestea, nu oferea producțiile dorite de administrația comunistă. În cel mai bun caz, grâul roșu dădea 1.500 de kilograme la hectar. În aceste condiții, producția s-a încheiat în anii ’60.
Un om de afaceri a mai încercat în trecut să readucă la viață grâul roșu, însă fără succes. Reprezentanții de la Direcția Agricolă spun că vor folosi metode diferite de această dată. Grâul urmează să fie crescut și înmulțit în vitro, iar mai apoi plantat.
„Am redeschis acest proiect. Sper să-l finalizăm în anul de cultură 2021-2022. Cred că abia în al treilea an va fi propriu-zis cultivat în câmp. Până atunci cred că se va alege soluţia in vitro“, spune Cristian Delibaş.
Grâul roșu de la Botoșani se remarca prin pielița roșietică a spicului și a bobului. Acesta era cultivat pe moșiile familiei Goilav, comuna Santa Mare, în zona Rânghileștiului. Era cultivat pentru proprietățile sale deosebite în domeniul panificației.
Se spune că bobul era bogat în gluten și avea un gust ușor amărui. Frații Goilav au făcut celebru calitățile făinii de grâu roșu de Botoșani la o serie de expoziții și târguri agricole din Londra și Paris. În anul 1914, cei doi trimiteau vagoane întregi de grâu în Marea Britanie.
„Moşia de la Rânghileşti era un exemplu de agricultură modernă la nivel european. Goilavii au trimis grâu în Germania şi Anglia“, precizează Florin Simion Egner, membru şi istoric al comunităţii armene din Botoşani.
Sătenii din zona Santa Mare sunt încântați de inițiativă și sunt dornici să reia tradiția cultivării grâului roșu.