Gospodinele istețe pun întotdeauna merișoare în butoiul cu varză murată. Vei regreta că nu ai procedat și tu la fel până acum

Gospodinele istețe pun întotdeauna merișoare în butoiul cu varză murată. Vei regreta că nu ai procedat și tu la fel până acum
De ce să pui merișoare în butoiul cu varză murată. Cum acționează acestea asupra murăturilor, de fapt. Trebuie să faci și tu asta!

Gospodinele pregătesc în această perioadă ultimele murături pentru sezonul de iarnă. Printre legumele care primesc o atenție deosebită se numără și varza. Procesul de fermentare joacă un rol foarte important în cazul conservării varzei murate. Acesta îmbunătățește gustul, textura, dar și durata de depozitare a legumei. Există unele trucuri cu ajutorul cărora poți să păstrezi varza murată bună pentru mult timp. Află în rândurile de mai jos de ce să pui merișoare în butoiul cu varză murată.

La ce să fii atentă când pui varză la murat în butoi

Când vine vorba despre a pune varza la murat pentru iarnă este foarte important să acordăm o atenție deosebită procesului de fermentare, dar nu numai. Fermentarea reprezintă, practic, modalitatea prin care bacteriile benefice descompun componentele alimentare pentru a produce acizi.

Cu ajutorul fermentării, varza murată are un gust mai bun, o textură mai plăcută, dar poate rezista și mai mult timp în butoiul din cămară. Dacă ai grijă mereu ca în zona în care depozitezi legumele murate să fie curățenie, te vei bucura de produse cu adevărat de înaltă calitate.

Pentru ca varza murată să fie bună trebuie să fii mereu atentă ca legumele să fie scufundate în permanență în apa cu saramură. Dacă lichidul nu acoperă varza, prepară separat saramură, răcește-o și adaug-o separat în butoi. În caz contrar, la suprafața butoiului cu varză murată ar putea să apară mucegai.

De ce să pui merișoare în butoiul cu varză murată

Poți să eviți apariția mucegaiului apelând și la un alt truc. Acoperă partea superioară a butoiului în care ai pus varza la murat cu mai multe straturi de pânză curată sau cu un prosop mare de bucătărie, bineînțeles, curat. Astfel, vei reduce expunerea legumelor murate la sporii de mucegai din aer.

Tot pentru a preveni mucegaiul, poți introduce câteva ingrediente aparta în butoiul cu varză murată. De obicei, gospodinele folosesc semințe de muștar, care pot fi înlocuite și cu merișoare. Dacă nu dispui de aceste ingrediente, poți folosi și fructe de pădure. Toate vor avea același efect, în principiu.

Stropește învelișul exterior al legumei puse la murat cu zahăr granulat sau cu muștar uscat, înainte de a le depozita în saramură. În acest fel te vei asigura, de asemenea, că varza murată nu va prelua din mirosul mucegaiului și că nu va fi nici afectată de acesta. Pentru a stropi varza cu zahăr sau muștar poți folosi o rădăcină de hrean rasă, pe care o poți introduce apoi în butoiul propriu-zis.