25 mart. 2023 | 10:51

Gordon Moore a murit. Cofondatorul Intel a revoluţionat lumea cipurilor

News
Gordon Moore a murit. Cofondatorul Intel a revoluţionat lumea cipurilor
A murit cofondatorul Intel

Gordon E. Moore, cofondatorul Intel, a murit la vârsta de 94 de ani. A devenit celebru în anii 1960 datorită previziunii sale despre progresele rapide în tehnologia cipurilor de computer. Potrivit fundației filantropice a familiei, afaceristul s-a stins din viață în locuința sa din Hawaii, înconjurat de cei dragi.

Gordon E. Moore, cofondatorul Intel, a murit la 94 de ani

A murit Gordon E. Moore, cofondator și fost președinte al Intel Corporation, producătorul de cipuri de semiconductori din California, care a contribuit la numele de Silicon Valley, obținând dominația industrială deținută cândva de marile companii americane de căi ferate sau de oțel din altă epocă. Avea 94 de ani. Decesul său a fost confirmat de Intel și de Fundația Gordon și Betty Moore.

Împreună cu niște colegi, Moore ar putea revendica meritul pentru prezența computerelor în casele oamenilor din întreaga lume. De asemenea, a încorporat microprocesoare în orice, de la cântare de baie, prăjitoare de pâine și mașini de pompieri de jucărie până la telefoane mobile, mașini și avioane.

A formulat „Legea lui Moore”, pentru care a primit Medalia de Onoare IEEE

Cofondatorul Intel, Gordon Moore, creatorul teoriei privind evoluția tehnologică a cipurilor de calculator, s-a stins din viață la 94 de ani. Compania sa și fundația filantropică a familiei au anunțat că acesta a murit înconjurat de familie, în locuința sa din Hawaii. El fusese inginerul care a introdus procesoarele Intel Inside în peste 80% din computerele personale din lume.

Într-un articol scris de Moore în 1965, fizico-chimistul a observat că, datorită îmbunătățirilor tehnologice, numărul de tranzistori de pe microcipuri s-a dublat aproximativ în fiecare an de când au fost inventate circuitele integrate, cu câțiva ani înainte.

Predicția sa a devenit cunoscută ca „Legea lui Moore”. Modificată apoi la fiecare doi ani, a contribuit la stimularea Intel și a producătorilor rivali de cipuri să își orienteze agresiv resursele de cercetare și dezvoltare pentru a se asigura că această regulă empirică se adeverește.

Previziuni despre progresul tehnologic

În 2008, a primit medalia de Onoare IEEE, cea mai înaltă distincție conferită de Institutul Inginerilor Electrotehniști și Electroniști, pentru contribuții excepționale.

„Circuitele integrate vor duce la minuni precum computerele de uz casnic – sau cel puțin terminale conectate la un computer central -, comenzile automate pentru automobile și echipamentele de comunicații portabile personale”, nota Gordon Moore în lucrarea sa, cu două decenii înainte de revoluția PC-urilor și cu peste 40 de ani înainte ca Apple să lanseze iPhone-ul.

După articolul său, cipurile au devenit mai eficiente și mai puțin costisitoare într-un ritm exponențial, contribuind la impulsionarea unei mari părți a progresului tehnologic mondial timp de jumătate de secol. Totodată, a permis apariția nu doar a computerelor personale, ci și a internetului și a giganților din Silicon Valley, precum Apple, Facebook și Google.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Click.ro
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni și susținerea pentru Lasconi. Reacția candidaților
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Frig și multă ploaie și zăpadă, până la mijlocul lunii decembrie
EVZ.ro
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Spynews
Reguli la bloc 2024. Asociația de proprietari te obligă. Vei fi sancționat
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
Se fac MAJORĂRI de PENSII în 2025. BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT
Mediaflux
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată noul iubit al Ceraselei de la Insula Iubirii. Primele declarații despre bărbatul care l-a înlocuit pe Rareș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro