25 mart. 2023 | 10:51

Gordon Moore a murit. Cofondatorul Intel a revoluţionat lumea cipurilor

News
Gordon Moore a murit. Cofondatorul Intel a revoluţionat lumea cipurilor
A murit cofondatorul Intel

Gordon E. Moore, cofondatorul Intel, a murit la vârsta de 94 de ani. A devenit celebru în anii 1960 datorită previziunii sale despre progresele rapide în tehnologia cipurilor de computer. Potrivit fundației filantropice a familiei, afaceristul s-a stins din viață în locuința sa din Hawaii, înconjurat de cei dragi.

Gordon E. Moore, cofondatorul Intel, a murit la 94 de ani

A murit Gordon E. Moore, cofondator și fost președinte al Intel Corporation, producătorul de cipuri de semiconductori din California, care a contribuit la numele de Silicon Valley, obținând dominația industrială deținută cândva de marile companii americane de căi ferate sau de oțel din altă epocă. Avea 94 de ani. Decesul său a fost confirmat de Intel și de Fundația Gordon și Betty Moore.

Împreună cu niște colegi, Moore ar putea revendica meritul pentru prezența computerelor în casele oamenilor din întreaga lume. De asemenea, a încorporat microprocesoare în orice, de la cântare de baie, prăjitoare de pâine și mașini de pompieri de jucărie până la telefoane mobile, mașini și avioane.

A formulat „Legea lui Moore”, pentru care a primit Medalia de Onoare IEEE

Cofondatorul Intel, Gordon Moore, creatorul teoriei privind evoluția tehnologică a cipurilor de calculator, s-a stins din viață la 94 de ani. Compania sa și fundația filantropică a familiei au anunțat că acesta a murit înconjurat de familie, în locuința sa din Hawaii. El fusese inginerul care a introdus procesoarele Intel Inside în peste 80% din computerele personale din lume.

Într-un articol scris de Moore în 1965, fizico-chimistul a observat că, datorită îmbunătățirilor tehnologice, numărul de tranzistori de pe microcipuri s-a dublat aproximativ în fiecare an de când au fost inventate circuitele integrate, cu câțiva ani înainte.

Predicția sa a devenit cunoscută ca „Legea lui Moore”. Modificată apoi la fiecare doi ani, a contribuit la stimularea Intel și a producătorilor rivali de cipuri să își orienteze agresiv resursele de cercetare și dezvoltare pentru a se asigura că această regulă empirică se adeverește.

Previziuni despre progresul tehnologic

În 2008, a primit medalia de Onoare IEEE, cea mai înaltă distincție conferită de Institutul Inginerilor Electrotehniști și Electroniști, pentru contribuții excepționale.

„Circuitele integrate vor duce la minuni precum computerele de uz casnic – sau cel puțin terminale conectate la un computer central -, comenzile automate pentru automobile și echipamentele de comunicații portabile personale”, nota Gordon Moore în lucrarea sa, cu două decenii înainte de revoluția PC-urilor și cu peste 40 de ani înainte ca Apple să lanseze iPhone-ul.

După articolul său, cipurile au devenit mai eficiente și mai puțin costisitoare într-un ritm exponențial, contribuind la impulsionarea unei mari părți a progresului tehnologic mondial timp de jumătate de secol. Totodată, a permis apariția nu doar a computerelor personale, ci și a internetului și a giganților din Silicon Valley, precum Apple, Facebook și Google.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
El este Tan, bărbatul de 60 de ani care deţine secretul tinereții fără bătrânețe: "S-a întâmplat natural, organic"
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro