Google, amendă colosală din cauza Enel. Câte milioane de euro trebuie să plătească acum

Google, amendă colosală din cauza Enel. Câte milioane de euro trebuie să plătească acum
Google, amendat

Google a primit amendă de la autoritatea pentru concurență din Italia. Această amendă vizează decizia lui Google de a nu permite în magazinul Play a unei aplicații ce încărca harta stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice.

Google, amendă colosală din cauza Enel

Astfel, Autoritatea de Reglementare a Concurenței din Italia a anunțat azi că a amendat gigantul american Google cu suma de 102 milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă în cazul sistemului său de operare Android și a aplicației Google Play.

“Prin Android şi aplicaţia Google Play, Google are o poziţie dominantă, care-i permite să controleze modul în care dezvoltatorii de aplicaţii ajung la utilizatorii finali”, spune instituţia, ce atrage atenţia că aproape trei sferturi dintre italienii care folosesc smartphone-uri au sistemul de operare Android.

Prin urmare, autoritatea italiană a informat că Google nu a permis JuicePass, o aplicație a Enel X pentru servicii dedicare vehiculelor electrice, limitând astfel în mod incorect utilizarea ei și favorizând Google Maps.

Google nu a permis de doi ani aplicația Android Auto, fapt care ar putea compromite capacitatea Enel X ca să-și formeze o bază de utilizatori, au susținut autoritățile de la Roma.

“Comportamentul contestat al Google poate influenţa dezvoltarea electromobilităţii într-o fază crucială, cu posibile efecte negative în extinderea folosirii vehiculelor electrice”, a apreciat Autoritatea de Reglementare a Concurenţei.

Enel X reprezintă divizia “e-solutions” a companiei italiene de utilităţi Enel, iar aplicaţia JuicePass le permite utilizatorilor să găsească pe hărţi staţii de reîncărcare pentru mașinile electrice, dar şi să vadă detalii în ce privește aceste staţii.

Mai mult decât atât, pe lângă amenda de 102 milioane de euro, Google o să trebuiască să facă aplicaţia JuicePass disponibilă pe Android Auto. De menționat este că reprezentanții Google nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Ce este Enel X JuicePass?

Este un serviciu inovativ oferit de Enel X, ce permite reîncărcarea autovehiculului electric la stațiile de încărcare situate în zonele publice ori la stația ta de încărcare de acasă Enel X. Pentru a efectua o sesiune de încărcare se poate utiliza fie aplicația dedicată Enel X JuicePass ori cardul RFID asociat contului de client.

De asemenea, tariful serviciului de încărcare este calculat în baza unităților de reîncărcare (1 unitate de încărcare=1 kWh) înregistrate la stație. În ce privește plata serviciului, ea poate fi efectuată de către clienții privați și întreprinderile mici, prin intermediul cardurilor de debit/credit. Companiile mari vor efectua plata pe baza unui contract activ. Costul încărcării la stația de acasă depinde însă de tariful aplicat de furnizorul de energie electrică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI