Gigi Becali, victorie în lupta pentru palmaresul Stelei. Ce a decis instanța

Gigi Becali, victorie în lupta pentru palmaresul Stelei. Ce a decis instanța
Gigi Becali se luptă în instanță de ani buni cu CSA Steaua pentru moștenirea vechii echipe militare

Gigi Becali, victorie în lupta pentru palmaresul Stelei. Patronul FCSB și clubul militar se bat în instanță de ani buni pentru statutul de „moștenitoare” a vechii echipe steliste, câștigătoarea Cupei Campionilor Europeni, în 1986. De-al lungul timpul, CSA Steaua a avut câștig de cauză în privința adjudecării numelui și a siglei și doar parțial a palmarusului. Acum, judecătorii au decis să admită recursul formulat de clubul lui Gigi Becali la decizia de anul trecut în această privință.

Gigi Becali, victorie în lupta pentru palmaresul Stelei

Gigi Becali, victorie în lupta pentru palmaresul Stelei. FCSB și CSA Steaua se războiesc de mulți ani în privința identității fiecăreia în raport cu vechea și glorioasa echipă a Stelei, câștigătoarea Cupei Campionilor în 1986. Până acum, clubul militar și-a adjudecat numele și sigla, dar problema palmaresului a rămas netranșată definitiv.

Gigi Becali a obținut, printr-o sentință dată anul trecut, palmaresul pentru perioada ce începe în 2003, anul în care a preluat echipa roș-albastră. Pe de altă parte, CSA Steaua a primit palmaresul dintre 1947, anul înființării vechiului club militar, și 1998, cel în care secția de fotbal s-a desprins de clubul departamental, sub forma AFC Steaua al cărei patron a fost Viorel Păunescu.

Ce a decis instanța

Pentru Gigi Becali, decizia din 2021 a fost o victorie parțială, dar nu suficientă. Concret, în dosarul 48951/3/2017 privind palmaresul echipei istorice Steaua București, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis de principiu recursurile declarate de FCSB și de Asociaţia Salvaţi Steaua. Instanța a fixat ca următor termen de jucată data de 3 noiembrie 2022, se arată documentul publicat pe scj.ro.

Gigi Becali a reacționat după decizia instanței, afirmând că este convins că va câștiga toate litigiile pe care le are cu CSA Steaua.

„Cum să pretinzi că ai 100 de ani, iar tu ești născut ieri? Va dura 2-3 ani, s-a suspendat până se judecă astea. După noi o să cerem revizuirea la hotărârea aia şi o să înceapă peste 4-5 ani. Câştigăm astea, câştigăm revizuirea. Rezolvăm și cu prejudiciul, păi dacă Steaua e FCSB, ce prejudiciu ceri.

Păi cum să fur Steaua? Nu se rugau ei de mine? Păi atunci cred că și generalii au făcut fraudă, sau UEFA. Eu doar am dat bani, am fost chemat de ei să ajut.

Nici hotărârea inițială nu ne dezavantaja. Spunea că palmaresul până în 1998 este al CSA, după 2003 este al FCSB. Deci, există continuitate, nu ai cum să divizezi palmaresul, a declarat Gigi Becali, pentru Digisport.

CSA Steaua mai pretinde și 37 de milioane de dolari de rivali

CSA Steaua mai pretinde de la Gigi Becali suma de 37 de milioane de dolari pentru folosirea fără temei legal a mărcii „Steaua” în perioada 2004-2014. De asemenea, clubul militar a solicitat FRF, dar și UEFA să dezafilieze FCSB și s-o excludă din cupele europene, acuzând un „furt de identitate.

La rândul său, clubul lui Gigi Becali a cerut anularea, respectiv decăderea tuturor mărcilor „Steaua” aparținând CSA și constatarea mărcii notorii „Steaua” aparținând FCSB, din anul 2003. CSA Steaua a fost înființat în 2017 ca secție a clubului militar.

La ora actuală, echipa antrenată de Daniel Oprița forțează promovarea în Liga 1, după ce a ocupat unul dintre locurile ce asigură barajul pentru accederea în prima ligă. Dar FRF a anunțt că steliștii nu pot juca în baraj, din cauza faptului că este club departamental și nu este organizat ca societate privată.