Gigi Becali a dezvăluit că FCSB a fost la un pas de retrogradare în anul 2013, în dosarul „Valiza”. Omul de afaceri susține că situația s-a rezolvat după intervenția lui Traian Băsescu, președintele României în perioada respectivă. Finanțatorul clubului a dezvăluit și ce presiuni s-au făcut asupra lui ca să colaboreze cu cei de la Ministerul Apărării Naționale.
Gigi Becali dezvăluie după mai bine de nouă ani ce urmări catastrofale putea avea asupra clubului FCSB celebrul „caz Valiza”. Anchetatorii au dovedit atunci că jucătorii de la Universitatea Cluj ar fi trebuit să primească 1,7 milioane de euro, de finanțatorului clubului „roș-albastru”, ca să câștige meciul cu CFR Cluj. Instanța a considerat că este vorba de „mită” și l-a inculpat pe Gigi Becali. Clubul a fost atunci în mare pericol și ar fi putut fi retrogradat.
„A fost prea frumos pentru mine, cât a fost Președinte Băsescu. Așa că nu vreau să vorbesc urât de Băsescu. Chiar dacă el și-a dat acceptul ca eu să intru la închisoare. Țin minte numai lucrurile bune. Nu vreau să vorbesc urât de el. Mai ales că a intervenit atunci când a fost judecata mea. A intervenit la motivare, când am fost condamnat pentru dare de mită. Dacă era condamnată și societatea, atunci eram retrogradați.
Mi-a spus Mircea Sandu. L-a întrebat: «Ce trebuie să fac?». Și a vorbit cu Livia Stanciu (n.r. – una dintre cele 5 judecătoare care l-a condamnat în Dosarul MApN) să nu treacă societatea în dispozitiv”, a spus Becali, la sptfm.ro., cu puțin timp înaintea partidei Viking – FCSB, returul din play-off-ul Europa Conference League.
Gigi Becali și-a continuat, în emisiunea radiofonică, dezvăluirile. Susține că i s-a propus să colaboreze cu CSA Steaua, dar a refuzat. „Oferta” a venit de la un om important din statul român. Fostul șef al Serviciilor Externe, Ioan Talpeș, s-ar fi implicat personal în această problemă.
„Eu nu am treabă cu generalii. Au venit la mine să colaborăm, dar eu i-am refuzat. Sau aș fi colaborat, dar cu acte, oficial. Le-am spus, puneți ștampila și semnătura directorului. Totul pentru stat. Nici nu voiam bani, sau maximum 10%.
Să vă spun ceva, Talpeș a venit la mine, la Palat, da. Mi-a zis: «Băi, Gigi, tu nu poți fi de capul tău, tu trebuie să colaborezi cu noi. Nu există niciunde în lume un astfel de om. Oamenii bogați trebuie să colaboreze». Dacă vrea să recunoască, întrebați-l, a fost față în față cu mine.
De aici invidia, și ei care au puterea… Și de aici a plecat totul. Va mai dura patru-cinci ani procesul cu marca Steaua. Mai mult, ei, care se cred Steaua, nu vor mai avea dreptul să folosească numele.”, a mai spus Gigi Becali, la sptfm.ro, în ceea ce a numit ultima lui apariție din media românească.
Procesul dintre CSA Steaua și FCSB durează de ani buni și este departe de final. Clubul armatei a recuperat „marca Steaua” de la Gigi Becali, dar și trofeele și performanțele clubului din 1947, anul de înființare, până în anul 1998. FCSB susține că deține palmaresul echipei din 1998 până în prezent, deoarece a asigurat continuitatea echipei Steaua, dar nu există o decizie confirmată de instanță, în acest sens.
Interesant este faptul că în mai 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a acceptat recursul FCSB legat de palmares.
„Deși decizia din apel a fost favorabilă FCSB, în sensul că instanța a constatat că palmaresul echipei Steaua după anul 2003 nu aparține CSA, iar actuala echipă de fotbal a Armatei nu este continuatoarea echipei istorice Steaua București, am formulat recurs.
Instanța supremă trebuie să lămurească natura juridică a instituției de drept a palmaresului sportiv și respectiv dacă palmaresul unei echipe de fotbal căreia i s-a asigurat continuitatea sportivă și competițională, este unic și aparține entității juridice care o deține în prezent”, a declarat avocatul FCSB, Adrian Căvescu, pentru digisport.ro.
Primul termen în această speță a fost fixat pentru data de 3 noiembrie 2022.