Pe o piață concurențială în plină expansiune aflăm de gigantul din Serbia care intră pe piața din România, o companie controlată cupeste 56% de de rușii de la Gazprom, și cre anunță investiții importante.
În ultimul deceniu, Serbia a obținut un preț redus pentru gazele naturale prin intermediul unui acord bilateral cu Rusia, soluționând astfel deficitul din producția sa internă.
Fostul acord stabilea prețul gazului rusesc la 270 de dolari pe mia de metri cubi și a expirat în 2021. Noul acord leagă prețul gazelor de cel al țițeiului și variază între 310 și 408 de dolari, menținându-și poziția competitivă ca unul dintre cele mai mici prețuri de import din Europa.
În plus, alături de noul gazoduct pentru exporturile de gaze rusești, UE finanțează construcția unui nou interconector, ambele cu puncte de intrare din Bulgaria. Serbia se confruntă, de asemenea, cu o dependență semnificativă de țiței, iar această dependență este agravată de imposibilitatea de a mai importa din Rusia.
În aceeași ordine de idei, Serbia a pus un accent deosebit pe dinamica politică în evoluție de pe piața globală a energiei, cu un accent deosebit pe războiul dintre Rusia și Ucraina.
În acest context economic și politici, vestea că Naftna Industrija Srbije, gigantul din Serbia, intră pe piața din România ar putea genera suspiciuni la nivel european, mai ales că Serbia nu este încă membră UE, dar cu aspirații de a face parte din acest grup comunitar.
Gigantul din Serbia va investi în România, așa cum precizează și cei de la profit.ro, este una din multele companii controlate de mai-marii Rusiei, în cazul de față fiind vorba de Gazprom, care controlează Naftna Industrija Srbije cu peste 56% din acțiuni.
Întrarea pe piața locală se va face prin intermediul diviziei sale active în România, NIS Petrol SRL, pergătind astfel startul producției de țiței și petrol în județul Timiș, unde are concesionate zăcămintele aflate în zăcământul Teremia Nord.
Pe lângă Serbia, NIS a început să producă energie electrică din gazele de la sonda Jimbolia din România, iar kilowați oră produși la această centrală sunt vânduți de NIS pe piața românească.
„În afară de Serbia, facem cercetări și în România și în Bosnia și Herțegovina și vom vedea ce rezultate vom obține în concesiunile pe care le avem acolo.”, declara recent Anton Cherepanov, director financiar al NIS.
În ceea ce privește anunța producție de țiței și gaze, gigantul din Serbia vrea să dea lovitura în România și preconizează aproximativ 100 de tone de țișei și peste 165.000 de metri cubi de gaze naturale, parte din această prodsucție mergând și către instalațiile de producție a energie electrice pe care compania le are active în România.