Gigantul din Germania care nu mai bagă un miliard de euro în România. Ce probleme s-au anunțat acum

Gigantul din Germania care nu mai bagă un miliard de euro în România. Ce probleme s-au anunțat acum

Unul din cei mai importanți producători din domeniu, cu ceva vreme în urmă anunța investiții majore în România. Dar, conform ultimelor cifre, se pare că lucrurile nu au mers bine pentru gigantul din Germania. Ca urmare a acestui deficit, gigantul a anunțat că pune în stand-by investiția de aproape un miliard planificată pentru România.

Ce probleme s-au anunțat acum pentru gigantul german

Pe 15 noiembrie, VARTA AG anunța adoptarea unei noi strategii de realiniere ca răspuns la provocările din piață. Conform raportului publicat atunci, în primele nouă luni ale exercițiului financiar 2022, grupul a generat venituri de 570,7 milioane de euro.

În același raport cifrele nu par a fi încurajatoare pentru gigantul din Germania. Cifrele spun că, profitul ajustat înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare, a scăzut de la 182,5 milioane de euro la 66,4 milioane de euro în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Așa că, acționarii companiei luau decizia de a implementa mai multe măsuri, menite să profitabilizeze compania, după cum urmează:

  • Menținerea cererii pentru baterii de uz casnic și sisteme de stocare a energiei.
  • Creșterea veniturilor în segmentul „Baterii pentru uz casnic”, de la 256,5 milioane de euro la 296,5 milioane de euro.
  • Rezolvarea creșterii costurilor energiei și a materiilor prime, pe lângă blocajele logistice pentru semiconductori, continuă să împiedice dezvoltarea afacerilor.
  • Rezolvarea cererii reduss a clienților pentru bateriile litiu-ion pentru căștile stereo fără fir True Wireless Stereo Headsets (TWS) în domeniul Lithium-Ion CoinPower.
  • Pachet de măsuri lansat pentru reducerea costurilor, cu ajustări temporare de capacitate în producție și măsuri în domeniul personalului.

Varta, gigantul din Germania care nu mai bagă un miliard de euro în România

La toate aceste măsuri, menite să reducă deficitul gigantului din Germania se adaugă și decizia de a suspenda, pentru moment toate investițiile programate. Printre acestea se numără și investiția strategică, evaluată la un miliard de euro, pe piața din România.

„Reducerile de achiziții pe termen scurt din partea clienților noștri reprezintă o provocare pentru VARTA.

În prezent, implementăm măsuri de reducere a costurilor, cu scopul de a ne asigura că afacerea este pregătită pentru viitor.

Obiectivul nostru este să rămânem flexibili din punct de vedere structural.”, a declarat Armin Hessenberger, director financiar al VARTA AG.

Conform aceluiași raport din 15 noiembrie, veniturile pentru gigantul din Germania, grupul VARTA AG, au scăzut în primele nouă luni ale exercițiului financiar 2022 cu 8,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, scăzând de la 622,3 milioane de euro la 570,7 milioane de euro.

„Situația economică dificilă din prezent afectează cererea de baterii litiu-ion, în special în cadrul afacerii Lithium-Ion CoinPower. Compania implementează temporar munca cu program redus la unitatea de producție de la Nördlingen din cadrul diviziei CoinPower, care este afectată în mod special.

Prin urmare, VARTA se adaptează la fluctuațiile de utilizare a capacităților, dar poate mări din nou capacitatea de producție în orice moment și în scurt timp. Segmentul de importanță strategică Baterii de uz casnic, care include activitatea cu sisteme de stocare a energiei și baterii de uz casnic, a înregistrat o creștere a cererii de la începutul crizei mondiale. Ca atare, acesta rămâne un important motor de creștere pentru companie.”, se mai arată în raport.

Dr. Markus Hackstein, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Administrație al VARTA AG, spune că totuși, n acest moment, VARTA AG este o companie de top: „Situația pentru companie rămâne dificilă în ceea ce reprezintă un mediu economic tensionat pentru noi toți. Conceptele de soluții cuprinzătoare ar trebui să permită VARTA să fie corect poziționată pentru a exploata piețele cheie viitoare. Un obiectiv clar este reprezentat de piața în creștere a sistemelor de stocare a energiei. În acest segment, poziționăm puternic compania, cu scopul de a răspunde cererii ridicate și susținute.

Urmăriți Playtech.ro și pe