Anul 2023 nu a început bine pentru o serie de angajați, pentru că sunt giganții mondiali din domeniu care concediază sute de mii de salariați. Veștile sunt foarte proaste, astfel mulți vor rămâne fără locuri de muncă.
Giganții tehnologici continuă și în 2023 ce au început din anul 2022, respectiv concedierea de angajați.
Astfel, sute de mii de angajați și-au pierdut locurile de muncă în ultimele luni.
Spre exemplu, Google a anunţat vineri concedierea a 12.000 de salariați, iar valul de reduceri de personal a început încă din vara anului trecut, anunță AFP.
De asemenea, gigantul comerţului electronic Amazon anunța pe 5 ianuarie că va micșora cu „puţin peste 18.000” locurile de muncă în întreaga lume, inclusiv în Europa.
Concedierile urmează să vizeze în principal magazinele administrate de grup, precum şi resursele umane.
Grupul de distribuţie Amazon a angajat foarte mulți oameni în timpul pandemiei de coronavirus pentru a putea face faţă exploziei de comenzi, dublându-şi astfel personalul la nivel global între începutul anului 2020 şi începutul anului 2022.
Grupul Amazon avea 1,54 milioane de angajaţi la sfârşitul lunii septembrie 2023.
Grupul de distribuţie a recrutat masiv în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a face faţă exploziei cererii, dublându-şi personalul la nivel global.
Asta se întâmpla între începutul anului 2020 şi începutul lui 2022. Astfel că grupul număra 1,54 milioane de angajaţi la sfârşitul lunii septembrie.
Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram şi WhatsApp, a informat, de asemenea, în noiembrie anul trecut pierderea a 11.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă circa 13% din forţa de muncă. Acesta fiind primul plan social din istoria companiei.
De asemenea, gigantul american informatic Microsoft, motivând incertitudinea economică şi schimbările de priorităţi ale clienţilor săi, a informat pe 18 ianuarie că va concedia aproape 10.000 de angajaţi până la sfârşitul lunii martie, ceea ce s-ar putea traduce puţin sub 5% din cei 221.000 de angajaţi pe care îi are.
Compania Redwood (statul Washington) a făcut deja două serii de disponibilizări. Prima în iulie 2022, care a afectat mai puţin de 1% din forţa de muncă, şi a doua în octombrie 2022, care a vizat puţin sub 1.000 de persoane.
Twitter, recent cumpărat de Elon Musk, a început disponibilizări în masă la începutul lunii noiembrie 2022. 7500 de oameni dintre angajaţi ai reţelei de socializare, adică în jur de 50% au rămas fără muncă.
Nu în ultimul rând, Evan Spiegel, şeful Snap, companie mamă a cunoscutei aplicaţii de mesagerie Snapchat, a informat în luna august a anului trecut o restructurare care va duce la dispariția a circa 20% din efective, ceea ce înseamnă concedierea a peste 1.200 de angajaţi.