Gică Hagi și Gigi Becali au primit o veste uriașă înainte de Revelion 2022. Pentru echipele din Liga 1, banii reprezintă principala problemă. Chiar și în cazul unor cluburi conduse de patroni bogați, cheltuielile și investițiile sunt dificil de suportat, mai ales în lipsa rezultatelor în cupele europene. Dar, anul viitor, ele vor fi ajutate de stat care se va implica în această privință.
Gică Hagi și Gigi Becali au primit o veste uriașă înainte de Revelion 2022. Banii au fost mereu o problemă pentru cluburile din România, mai ales de când performanțele în cupele europene au început să dispară. Chiar și în cazul celor patronate de oameni bogați, costurile pentru funcționarea întregului angrenaj sunt uriașe.
Gică Hagi și Gigi Becali sunt doi dintre finanțatorii cu o avere considerabilă. Patronul FCSB ocupă locul 14 în ierarhia celor mai bogați români, cu o avere cifrată de Top Capital la 325-425 de milioane de euro. „Regele”, care e managerul, dar și principalul acționar de la Farul Constanța, ocupă poziția 255 în același top, cu 27-32 de milioane de euro.
Dar nici Gică Hagi, nici Gigi Becali nu pot suporta cu ușurință toate cheltuielile legate de funcționarea întregului angrenas sportiv, cu tot cu academiile de juniori ce funcționează în cadrul cluburilor. Fostul căpitan al naționalei a investit, dar făcând împrumuturi la bancă, aproximativ 10 milioane de euro în Academia ce-i poartă numele și care a ajuns cea mai bună din România.
Nu doar Gică Hagi, dar și Gigi Becali a fost nevoit să facă investiții în Academia FCSB. De altfel, atunci când declara că vrea să vândă clubul suporterilor, Gigi Becali a specificat că își va păstra toți jucătorii, inclusiv cei din academia de juniori. Dar, pentru 2022, cei doi patroni, dar și alții, au primit o veste foarte bună dinspre oficialii guvernamentali.
Ministrul Eduard Novak a anunțat că Guvernul va finanța cluburile care au academii de copii și juniori, singura condiție fiind ca acelea care îndeplinesc criteriile să depună documentația necesară.
„În 2022 ne dorim foarte mult să finanţăm academiile de fotbal de copii şi juniori ale FRF afiliate FRF. Cine are academii de fotbal, cine are copii şi juniori, prin FRF o să finanţăm aceste academii. Ei trebuie să vină să-şi depună actele pentru finanţare, conform metodologiei, dacă e totul în regulă, noi finanţăm.
Fotbalul e tot sport românesc, acei copii sunt copiii noştri şi e foarte normal ca statul să investească în copii. Fotbalul, cât acoperă din sport, e ceva imperios necesar”, a declarat Eduard Novak pentru Telekom Sport.
În topul academiilor de fotbal din 2021, conform clasamentului întocmit de Federația Română de Fotbal, se regăsesc și nume care nu sunt reprezentate de echipa de seniori în Liga 1, cum ar fi Csikszereda, Concordia Chiajna, ACS Sport Team București sau Poli Timișoara. În 2022, Ministerul Sportului va beneficia de un buget de 571 de milioane de lei, cu 91 de milioane de lei mai mult decât în acest an.