Preparat mai simplu și mai ieftin decât ghivechiul de legume rar există. Unde pui că afară este toamnă, iar legumele stau falnic pe tarabele precupeților? Deși el se poate prepara într-o multitudine de feluri, pentru iubitorii de mâncăruri iuți există doar o variantă, a cărui mod de preparare este trecut explicit mai jos.
Toamna, în bucătării miroase a plăcinte, a prăjituri și tarte cu dovleac, dar și a mâncăruri care conțin toate legumele de sezon, căci împreună formează una dintre cele mai bune, simple și ieftine delicii: ghiveciul. Pentru zilele de post sau nu, rețeta aceasta îi va da gata și pe cei mai pretențioși dintre membrii familiei.
Spală și curăță toate legumele, apoi toacă-le cubulețe. Călește întâi ceapa în uleiul încins, presară puțină sare și las-o în tigaie până se înmoaie. După ce și-a schimbat culoarea, adaugă ardeii sau gogoșarii și mai lasă 15 minute. Pune vinetele și dovleceii, ardeii iuți feliați, usturoiul întreg, curățat de coajă, și continuă fierberea timp de 20 de minute, la foc mic. Asezonează cu sare și zahăr (cel din urmă este folosit pentru a scăpa de aciditate) toarnă sucul de roșii și amestecă. Când sosul s-a îngroșat și legumele s-au fiert, oprește aragazul și soate cățeii de usturoi. Transferă ghiveciul în borcane sterilizate și fierbe-le în baie de aburi preț de jumătate de ceas.
Ghiveciul de legume este asemănat de mulți cu preparatul numit ratatouille niçoise, o tocană de legume tradițională din regiunea Provence a Franței, în Nice. Ea este compusă, în principal, din legume fierte, cum ar fi vinete, ceapă, dovlecei, ardei și roșii. Ca oricare altă rețetă tradițională, nu există un mod exact de a o prepara, doar câțiva pași sunt obligatorii. Și aici, de altfel, există două metode de a prepara legumele: fierberea lor separată sau toate împreună.
În alte țări din Europa există, de asemenea, rețete similare. Versiunea malteză se numește ”kapunata” și se prepară la fel ca cea franceză, fiind însoțită însă și de pește prăjit. În bucătăria italiană se numește ”caponata”, în Spania ”pisto”, în Ungaria ”lecsó”, în Bulgaria și România ”ghiveci”, în Grecia ”briami”. Versiunile din Croația și Serbia sunt un pic diferite. Ele se numesc ”Đuveč” și conțin fasole verde și orez.