Zvonurile că Aura Urziceanu (76 de ani), vocea de aur a jazz-ului românesc, s-ar afla, conform presei, într-un azil din Canada, bolnavă de Alzheimer, i-a luat prin surprindere pe artiștii cu care a colaborat. Mulți susțin că nu mai știu nimic despre situația ei, că i-au cam pierdut urma. Gheorghe Turda, alături de care Aura Urziceanu a susținut, în anii comunismului, numeroase turnee, în America, ne-a povestit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre inegalabila cântăreață: „Era magnifică pe scenă!”
Stabilită în Canada, în urmă cu peste 40 de ani, marea noastră artistă Aura Urziceanu s-ar afla, în prezent, într-un azil, după ce ar fi fost diagnosticată cu Alzheimer, potrivit cancan.ro.
Artiștii cu care marea voce a jazz-ului românesc a colaborat de-a lungul vremii susțin însă că nu mai știu nimic despre ea, de ani buni, că i-au pierdut urma.
Nici compozitorul Andrei Tudor, care s-a fotografiat alături de artistă, în ultima ei vizită din țară, nu este la curent cu situația acesteia: „Nu mai știu nimic, n-am mai vorbit„, ne-a spus el.
Contactat de Playtech Știri, și solistul Gheorghe Turda, care a însoțit-o adesea pe Aura Urziceanu, în turneele din America, ridică din umeri și susține că n-a mai vorbit cu artista, de care îl leagă atât de multe amintiri:
„Cu ea am cântat, adesea, în anii comunismului, chiar și la Hotelul Hilton, din Los Angeles, pentru românii din diaspora. Din păcate, n-am mai vorbit cu Aura, de ceva vreme, cred că de 7-8 ani ea nici n-a mai fost în România.
Pe scenă, era magnifică, electriza lumea cu vocea ei de privighetoare, are o voce unicat în lume, a cântat perfect muzica de jazz si muzica ușoară. Prin vocea ei a cucerit America și Canada”.
Solistul de muzică populară Gheorghe Turda este de părere că, dacă Aura Urziceanu s-ar afla, într-adevăr, într-un azil din Canada, n-ar fi un lucru chiar atât de grav, precum credem, noi, românii.
„Nu cunosc situația ei, actuală, nu știu amănunte, dar mi-ar părea rău să știu că este într-un azil. Să știți, însă, că, deși românilor li se pare trist ca un artist să fie într-un azil, este, de fapt, uman, din punct de vedere al grijii față de om, de o mare valoare.
Când acești oameni nu mai sunt în putere, statul respectiv îi ajută prin a-i întreține la azil, câtă vreme mai au zile, îi țin în viață prin aceste mijloace. Și solistul Ion Lăceanu e la azil, aici, în țară. Nu avem însă de ce să fim triști, dacă, noi, artiștii, ajungem la un cămin de bătrâni.
Ne-am cam obișnuit să fim în centrul lumii, în centrul atenției. Și săracul Gică Petrescu, solistul de romanțe, până a murit voia să mai cânte”, a mai adăugat Gheorghe Turda, în exclusivitate pentru Playtech Știri.
Aura Urziceanu, stabilită de peste 40 de ani în Canada, povestea, în 2005, despre concertul pe care îl pregătea în România, după o lungă perioadă de absență din țară, și în care urma să se numere, printre participanți, și fiul ei, tot artist:
„Voi avea invitați din Canada, Statele Unite, Germania, iar din Anglia va veni si fiul meu, Elia Christopher Rully, împreună cu grupul lui de artiști.
De asemenea, va fi prezent fratele meu, violonistul George Urziceanu”, spunea ea, pentru Jurnalul Național.
În același interviu, Aura Urziceanu mai dezvăluia și cum a luat decizia de a rămâne definitiv în Canada:
„Ca tânără româncă, nu m-am dus pe continentul Americii de Nord la studii. Eu am cântat! Televiziunea canadiană mi-a oferit un contract, am performat, am susținut concerte, după care am rămas acolo.
La un moment dat, lumea de acolo nu înțelegea de ce insist să fiu prezentată ca artist român. Pentru ca sunt artist român! Și pentru că mă mândresc cu țara mea! Căsătoria cu un canadian nu a schimbat cu nimic situația.
În primul rând, România este țara mea și, indiferent dacă plouă, dacă ninge sau dacă e furtună, este cea mai minunată din lume!”
Chiar dacă a vorbit mereu, la superlativ, despre țara natală, și a dorit să fie prezentată în concertele din întreaga lume ca artist din România, Aura Urziceanu ar fi decis să renunțe la cetățenie, în urma unor decepții suferite, ca om și ca artist.
Iată ce mesaj a fost postat, pe blogul ei personal, în 2014:
„Păcat că în toți acești mulți, mulți ani, petrecuți aici, la superlativ, nu mi-am pierdut din simțământul de român. Mi-ar fi prins atât de bine și m-ar fi scutit de dezamăgirea, ruptul sufletului, nervii și îmbolnăvirea sufletească, pe care am suferit-o, și cu care am plecat din România.
După cinci ani de urâțenii, răutăți și așa cum mi s-au înfățișat românii în majoritate, nu-mi dau nici cea mai mică portiță de a-i înțelege, admite… dimpotrivă! Sunt goi, fără conştiinţă, fără suflet, fără educaţie.
Sunt 97-98% răi la suflet, invidioşi, urâţi, demenţi şi de o laşitate josnică! Sunt foarte periculoşi. Tocmai de aceea renunţ la cetăţenia română!”
Te-ar putea interesa și: Pensia imensă pe care Gheorghe Turda o încasează. A răbufnit la Antena Stars: „Să știe toți proștii”
Solista Aura Urziceanu, al cărei nume de scenă este, în străinătate, Aura Rully, are un singur fiu, pe Elia Rully, stabilit în Londra, care a moștenit pasiunea părinților săi pentru muzică.
Marea voce a jazz-ului românesc a plecat din România în anii 70, stabilindu-se în Canada, unde l-a cunoscut pe toboșarul Ron Rully, cel care avea să devină soțul artistei și alături de care ea a realizat numeroase turnee internaționale.
Aura Urziceanu a cântat alături de nume importante ale muzicii de jazz, precum cântăreața Ella Fitzgerald, pianiștii Bill Evans, Ahmad Jamal și Hank Jones, șeful de orchestră Quincy Jones, trompetiștii Dizzy Gillespie și Thad Jones, saxofonistul Paul Desmond, chitaristul Joe Pass și bateristul Mel Lewis.
A avut turnee și în Australia, Brazilia, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Japonia.
Din repertoriul ei amintim piesele de succes ”Cine-mi poate spune?”, ”Dor de viață” și ”Aproape liniște”…