Gheorghe Nichita a fost condamnat în dosarul Amanta. Ce se întâmplă cu fostul primar din Iași

Gheorghe Nichita a fost condamnat în dosarul Amanta. Ce se întâmplă cu fostul primar din Iași
Gheorghe Nichita a fost condamnat în dosarul Amanta. Ce se întâmplă cu fostul primar din Iași

 Verdict crunt în pentru fostul primar din Iași. La doar două zile după alegerile locale 2020, Gheorghe Nichita a fost condamnat la ani buni de închisoare în „dosarul Amanta”.

Gheorghe Nichita, condamnat în dosarul Amanta. Câți ani de închisoare a primit fostul primar din Iași?

Fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a fost condamnat, a doua oară, în „dosarul Amanta”. Marți, 29 septembrie, la doua două zile după alegerile locale 2020, judecătorii de la Tribunalul Iași au dispus condamnarea fostului primar la 5 ani și 2 luni de închisoare.

Gheorghe Nichita este acuzat de săvârşirea infracţiunii de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuat, potrivit bzi.ro.

Șefi ai Poliției Locale, pe lista inculpaților în „dosarul Amanta”, alături de Gheorghe Nichita

Fostul șef al Poliției Locale Iași, Liviu Mihai Hliboceanu, a fost condamnat, în același dosar, la 4 ani și 5 luni de închisoare, pentru infracțiunea de  folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Gheorghe Nichita a fost condamnat în dosarul Amanta. Ce se întâmplă cu fostul primar din Iași
Gheorghe Nichita a fost condamnat în dosarul Amanta. Ce se întâmplă cu fostul primar din Iași

Cei doi inculpați au mai fost obligați și la plata unor despăgubiri în valoare de 105.239,43 lei. Sentința data marți nu este definitivă. Acesta poate fi contestată.

„Instanța obligă inculpaţii Nichita Gheorghe şi Hliboceanu Liviu Mihai, în solidar, să plătească părţii civile Poliţia Locală a Municipiului Iaşi suma de 105.239,43 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Obligă inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai să plătească părţii civile Poliţia Locală a Municipiului Iaşi suma de 74.517,396 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, au precizat magistrații.

„Dosarul Amanta”. Poliția Locală, folosită de fostul primar Gheorghe Nichita ca să își urmărească amanta

„Dosarul Amanta” este unul dintre cele mai mari scandaluri cu iz de amantlâc din lumea politică românească. Fostul primar al municipiului Iași a fost acuzat că și-a pus subalternii din Poliția Locală să o urmărească pe Adina Samson, amanta de la acea vreme a lui Gheorghe Nichita. Întreaga „investigație” a fost făcută din bani publici. În dosar, pe lista inculapaților, a mai fost și  fostul şef al Serviciului de Urbanism de la Poliţia Locală, Ştefan Avârvarei. Acesta și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat la 2 ani și 2 luni cu suspendare.

„În perioada 30 ianuarie – 16 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, în aceeaşi calitate, în mod repetat, i-a determinat pe inculpaţii Hliboceanu Liviu Mihai şi Avîrvarei Ştefan, funcţionari publici în cadrul Poliţiei Locale Iaşi, să efectueze verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite”, e doar una dintre infracţiunile descrise de DNA în rechizitoriu.