Pe data de 5 septembrie 2021, la 79 de ani, marele actor Ion Caramitru a părăsit această lume, în urma unui stafilococ nrezistent la antibiotice care a pus capăt vieții sale. Oficialii Teatrului Național București au făcut un gest extraordinar în onoarea celui care a fost directorul TNB în ultimii 16 ani.
Moartea marelui actor Ion Caramitru a îndoliat o Românie întreagă, atunci când maestrul a părăsit, pentru totdeauna, scena vieții. În semn de omagiu pentru fostul director al Teatrului Național București, Sala Mare a TNB va purta numele regretatului actor.
La ceremonia de schimbare a denumirii Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” București au participat nume mari precum premierul României Florin Cîțu, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, membri ai familiei regretatului actor Ion Caramitru precum și alți reprezentanți ai sectorului cultural.
Ion Caramitru își doarme somnul de veci pe Aleea Artiștilor din Cimitirul Bellu, unde a fost înmormântat vineri, 10 septembrie, cu onoruri militare. Interpretul profesorului Socrate din Liceenii a fost înhumat alături de un obiect foarte drag lui, cu valoare sentimentală extrem de mare.
Este vorba despre insigna Societății Timișoara, o medalie cu care Ion Caramitru și-a dorit să fie înmormântat. În martie 2017, când a împlinit vârsta de 75 de ani, Ion Caramitru a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.
Cu câteva zile înainte de a-l înmormânta pe Ion Caramitru, în Sala Mare a TNB, care acum poartă numele maestrului, zeci de români s-au adunat pentru a scrie câteva rânduri de condoleanțe în memoria celui care a fost Socrate din Liceenii.
„Noi veneam la spectacolele dumnealui, l-am iubit. Încep să ne moară valorile.
Sunt regizor tehnic, l-am cunoscut personal pe domnul Caramitru și am lucrat de câteva ori împreună. Lumea teatrului e mai săracă acum.
Speram să-l văd aici, de altfel, cred că multă lume spera asta. Îmi va lipsi în fiecare zi. Eram prieteni de 50 de ani, jucam tenis împreună. Am învățat multe de la el, a fost un Titan al culturii și al politicii, un om integru, a creat carectere, a modelat personalități. Nu i-am găsit niciodată nici măcar o singură greșeală. Un mare OM! Mult timp îl voi plânge, foarte mult timp.
Am venit pentru a aduce un pios omagiu maestrului Caramitru, pentru un ultim gest de rămas bun față de un om pe care l-am apreciat. Eu l-am văzut în foarte multe spectacole, dar nu în atât de multe cât aș fi vrut pentru că mereu se întâmpla ceva, știți cum e… Mă îneacă emoția. Tuturor o să ne fie dor de dumnealui.
Aș fi vrut să particip și la înmormântare, dar am înțeles că familia nu a dorit să comunice ora, pentru a nu participa publicul, ceea ce e regretabil.”, sunt doar câteva dintre declarațiile românilor care au venit la TNB pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Ion Caramitru, scriu cei de la click.ro