09 iun. 2023 | 14:24

Gestul pentru care şoferii pot rămâne fără permis de conducere. Toţi fac asta în trafic, din păcate

Utile
Gestul pentru care şoferii pot rămâne fără permis de conducere. Toţi fac asta în trafic, din păcate
Codul Rutier român amendează acest comportament

La nivel european, dar și la nivel local, conducerea agresivă a devenit un subiect de îngrijorare în ultimele decenii și pe bună dreptate. Într-o analiză a 10.037 de rapoarte de poliție și articole de ziar despre accidente rutiere care au dus la violență, conform unei statistici „furia la volan” a contribuit la 218 decese și 12.610 răniri. Mai rău, statistica a mai constatat că incidentele de furie rutieră au crescut cu aproape 7% în fiecare an. Conform reglementărilor din Codul Rutier, acesta este gestul pentru care şoferii pot rămâne fără permis de conducere.

Ce îi face pe unii oameni mai predispuși la conducerea agresivă

Odată cu escaladarea fenomenului, psihologii studiază ce îi face pe unii oameni mai predispuși la conducerea agresivă și cum să îi împiedice să devină un pericol pe șosea. Cercetările sugerează că bărbații tineri sunt cei mai predispuși la aest fenomen, conducerea agresivă.

Factorii de mediu, cum ar fi drumurile aglomerate, pot stimula acest gen de comportament în trafic. Anumiți factori psihologici, inclusiv furia deplasată și stresul ridicat din timpul vieții, sunt, de asemenea, legați de conducerea agresivă.

Vezi și: Schimbare majoră în Codul Rutier. Vestea care dă fiori șoferilor

În plus, studiile au constatat că persoanele care se confruntă cu furia la volan sunt mai predispuse la abuz de alcool și droguri. Înțelegerea a ceea ce alimentează acest comportament periculos poate ajuta psihologii să îl reducă.

În studiile privind furia și conducerea agresivă, psihologii au descoperit că persoanele care se identifică drept șoferi foarte furioși diferă de șoferii puțin furioși în cinci moduri cheie.

Este conducerea agresivă scăpată de sub control?

Conform studiilor, dar și a reglementărilor la nivelul codurilor rutiere, experții spun că nu neapărat. În timp ce unele studii au constatat că până la o treime dintre șoferi s-au confruntat cu conducerea agresivă, mai puțin de 2% dintre aceștia raportează că s-au implicat în amenințări grave sau comportament violent.

Vezi și: Amenzi de până la 750 de lei pentru această greșeală banală în trafic. Codul Rutier s-a modificat, șoferii trebuie să afle

Specialiștii au constatat că până și persoanele cu un grup consistent de trăsături de conducere cu un nivel ridicat de nervozitate au rămas calme în anumite condiții de drum, de exemplu, atunci când au condus pe un drum de țară larg deschis simulat. Congestiile și încetinirile par să crească conducerea agresivă, dar numai pentru unii șoferi. Există diferențe individuale mari, astfel încât se pare că temperamentul și mediul înconjurător sunt cele care aprind fitilul.

Codul Rutier român amendează conducerea agresivă, gestul pentru care şoferii pot rămâne fără permis de conducere

Conform unor noi amendamente aduse la Codul Rutier național, conducerea agresivă este gestul pentru care şoferii pot rămâne fără permis de conducere. În cazul în care se constată un astfel de comportament, conform reglementărilor, șoferii pot fi amendați cu sume cuprinse între 580 și 725 de lei, dar și cu suspendarea permisului de conducere, iar perioada de suspendare este de minim 30 de zile, în funcție de cât de gravă este situația.

Vezi și: Amendă de 10.000 de lei primită de un șofer român. Greșelile grave pe care le-a făcut

Reglementările prevăd amenzi și pentru motocicliștii teribiliști care decid să pornească de pe loc pe o roată, și pe șoferii care fac abuz de semnalele luminoase su sonore, inclusiv aceste acțiuni fiind considerate a intra în categoria „conducerea agresivă”.

Așadar, mare atenție în trafic, mai ales atunci când luați decizia de a conduce astfel, și de a șicana partenerii la trafic. Amenzile, deși mici, aduc cu ele și suspendarea permiselor de conducere pentru conducerea agresivă, indiferent de zona de carosabil pe care v-ați afla.