Gestul Papei Fracisc, devenit viral: cum i-a supărat pe credincioșii catolici

Gestul Papei Fracisc, devenit viral: cum i-a supărat pe credincioșii catolici

Mai mulți credincioși au fost foarte supărați în urmă cu câteva zile când nu i-au putut pupa inelul suveranului Pontif. Reacțiile la gestul ciudat al Papei Francisc au fost radicale.

„Francisc, dacă nu vrei să fii vicarul lui Hristos, atunci lasă-ne!”, au scris jurnaliștii de la Rorate Caeli, o publicație online a tradiționaliștilor catolici. Motivul din spatele replicilor lor agresive la adresa Papei a constat în retragerea mâinii când niște enoriași au încercat să-i pupe inelul lui Francisc.

De la numirea sa în funcție, Papa Francisc, prin măsurile sale, a adâncit destul de mult disputele între conservatorii catolici și progresiști. Refuzul liderului de la Vatican de a-i fi pupat inelul este doar cea mai recentă formă de protest la tradițiile bisericii catolice desprinse din vremuri medievale. Mulți s-au străduit să găsească o motivație logică pentru acel gest, iar explicațiile sunt multiple.

Un motiv ar putea fi faptul că Papa nu se consideră monarh și nu dorește ca oamenii să-i aducă gesturi de adulație. Este cunoscut faptul că suveranului nu îi place să epateze. De exemplu, acesta preferă să meargă într-un Fiat, și nu într-o limuzină precum predecesorii săi. De asemenea, spre deosebire de predecesorii săi, actualul suveran nu locuiește în Palatul Apostolic, ci trăiește în schimb într-o suită de camere în hotelul Vaticanului, mai exact în Casa Santa Marta, conform The Guardian.

Cu acea viziune asupra lucrurilor a rezonat și biograful papal Austen Ivereigh. Printr-o postare pe Twitter, aprigul susținător al Papei Francisc a declarat: „Se asigură că rezonează cu ei, nu că îi tratează ca pe o relicvă sacră. El este Vicarul lui Hristos, nu un împărat roman.”

Conservatorii care au fost ofensați de gestul recent al Papei atrag atenția asupra faptului că, dacă ar fi avut o problemă cu pupatul inelului, ar fi trebuit să se opună din prima zi în care a ocupat poziția de suveran Pontif. La această oră, au trecut deja șase ani și, în opinia lor, nu are dreptul la schimbări.
Sursa: The Guardian
Urmăriți Playtech.ro și pe