Papa Francisc vrea să rezolve problema pedofililor din Biserica Catolică printr-o reuniune

Papa Francisc vrea să rezolve problema pedofililor din Biserica Catolică printr-o reuniune

Problema abuzurilor sexuale asupra minorilor a devenit sinonimă cu Biserica Catolică în ultimii câțiva ani, iar Papa Francisc vrea să găsească o soluție la o iminentă reuniune a clericilor.

În declarațiile făcute din momentul în care a intrat la conducerea Bisericii Catolice, Papa Francisc nu a încercat să nege sau ascundă cazurile de pedofilie din rândul preoților catolici în mai multe colțuri ale lumii. În acest an însă, vrea să găsească o soluție permanentă pentru spăla imaginea instituției pe care o reprezintă.

Duminică, 17 februarie 2019, liderul Bisericii Catolice a transmis enoriașilor un mesaj. Cuvintele au fost rostite în contextul în care mai sunt doar trei zile până la debutul unei reuniuni cruciale pe tema abuzurilor asupra minorilor de către clericii catolici.

”Vă îndemn să vă rugaţi pentru acest eveniment, pe care l-am dorit (ca) un puternic act de responsabilitate pastorală pe tema unei provocări urgente a vremurilor noastre”, a spus suveranul pontif în mesajul rostit în timpul tradiţionalei rugăciuni Angelus din Piaţa Sfântul Petru din Vatican.

În perioada 21 – 24 februarie 2019, președinții conferințelor episcopale din întreaga lume se vor prezenta la Vatican pentru a participa la discuții menite să sporească gradul de conștientizare și răspândire a bunelor practici în comunitatea catolică globală. Întregul dialog va gravita în jurul combaterii actelor de abuz sexual și pedofilie comise de preoți.

Problemele de imagine ale Bisericii Catolice au luat amploare în 2018, când nu a mai existat niciun dubiu legat de practiciile de lungă durată ale instituției de a proteja preoții responsabili de abuzuri. Pe marginea acestui subiect, au existat scandaluri uriașe în SUA, Chile sau Germania și toate au afectat credibilitatea Bisericii Catolice, în timp ce au pus presiune pe umerii suveranului pontif.

Tocmai pentru a-și arăta intențiile pe marginea acestui subiect, sămbătă, Vaticanul a făcut un gest fără precedent. Un fost cardinal american, Theodore McCarrick, acuzat de abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi de altar şi a unor seminarişti, a fost caterisit, o pedeapsă fără precedent aplicată unui înalt demnitar bisericesc. Papa a clasificat ca definitivă sentinţa emisă de Congregaţia pentru doctrina credinţei, instituţie a Vaticanului care veghează asupra dogmei catolice.

Sursa: AGERPRES