În contextul războiului din Ucraina, Kremlinul a făcut recent un anunț surprinzător. Vladimir Putin face un gest neașteptat pentru Ungaria. Ce a transmis președintele Rusiei liderului de la Budapesta, Viktor Orban.
Tensiunile politice apărute în ultimele zece luni, odată cu debutul invaziei ruse în Ucraina, sunt cât se poate de clare la finalul anului 2022. În urmă cu puțin timp, reprezentanții Kremlinului au anunțat că Vladimir Putin nu va trimite urări de anul nou șefilor de stat american Joe Biden, francez Emmanuel Macron şi nici cancelarului german Olaf Scholz, în cotextul crizei dintre Moscova și Occident.
„Aceşti omologi nu ne trimit nicio urare. De fapt, nu avem niciun contact cu ei. Şi, având în vedere actele inamicale pe care le întreprind în permanenţă, preşedintele nu le va trimite urări”, a declarat presei Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse.
Liderul de la Kremlin a trimis însă mesaje mai multor lideri pe care îi consideră apropiați ai Rusiei. Conform unei liste ce a fost publicate vineri de președinția rusă, Putin le-a transmis urări pentru anului 2023 președinților chinez Xi Jinping, turc Recep Tayyip Erdogan, sirian Bashar al-Assad, venezuelean Nicolas Maduro, precum şi pe premierul indian Narendra Modi.
Prezența lui Erdogan pe listă nu este nicio surpriză, el și Putin având o relație apropiată de mai mulți ani. Liderul de la Kremlin l-a „felicitat călduros” pe omologul său turc, adăugând că „relațiile reciproc benefice” dintre cele două state se dezvoltă „foarte dinamic”, a transmis Kremlinul.
Un comunicat citat de The Guardian dezvăluie gestul neașteptat făcut de Putin pentru Ungaria. Se pare că Viktor Orban se numără printre liderii care au primit felicitări de la Kremlin, alături de șefii de stat din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Bolivia, Brazilia, Vietnam, Cuba, Nicaragua, Serbia, Siria, precum și liderii din regiunile georgiene Oseția de Sud și Abhazia, niciuna dintre acestea două fiind recunoscute ca state suverane de majoritatea țărilor membre ONU.
Între timp, tot vineri, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a cerut statelor din cadrul Alianței Nord-Atlantice să sprijine în continuare Ucraina, precizând că furnizarea de armament va aduce pacea şi catalogând drept legitime atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei.
„Ar putea părea paradoxal, dar sprijinul militar pentru Ucraina este cel mai rapid mod spre pace”, a afirmat Stoltenberg într-un interviu acordat agenţiei de presă DPA, potrivit publicaţiei Die Zeit.