Noi detalii ies la iveală despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc, unde un tânăr de doar 18 ani și-a pierdut viața. Cum a primit vestea mama lui David, dar și ce a făcut pentru fetele rănite în urma incidentului. Elevul urma să își serbeze majoratul în curând.
Tragedia de la Odorheiu Secuiesc continuă să provoace controverse. În urma acestui incident, un băiat și-a pierdut viața, iar alte trei fete au ajuns la spital, unde au primit îngrijiri medicale. Una dintre ele, însă, este în stare foarte gravă.
Internatul era închiriat de Primărie și găzduia aproape 100 de elevi. În acel moment, doar câțiva se aflau în camerele lor, în timp ce restul erau plecați, ceea ce a fost un mare noroc pentru ei. La fel de norocos a fost și colegul de cameră al tânărului decedat, ce plecase de la cămin cu doar câteva minute înainte de tragedie.
David, în vârstă de 18 ani, era handbalist la clubul local. Acesta a pierit sub dărâmături după ce s-a retras în camera de internat pentru a se odihni, după orele de activitate. Elevul a fost descoperit prin intervenția unui câine de căutare al salvamontiștilor, care au utilizat și o dronă dotată cu termoviziune în eforturile de localizare a acestuia.
Cel care l-a văzut pentru ultima dată a fost colegul său de cameră, cu care avea o relație foarte bună.
Barna László a relatat presei că a părăsit camera cu doar câteva minute înaintea tragediei, în timp ce Dávid își avea căștile pe urechi și se pregătea să adoarmă.
La scurt timp după ce a ieșit din clădirea internatului, după ce și-a luat rămas bun de la Dávid, Barna a auzit o explozie puternică, însoțită de un nor imens de praf, făcându-l să creadă că a căzut un copac. Ulterior, colegii lui l-au contactat și i-au spus că internatul s-a prăbușit.
Barna s-a întors în grabă la locul unde l-a văzut ultima dată pe Dávid, dar când a ajuns acolo, colegul său de cameră era de negăsit. El a descris personalitatea lui Dávid ca fiind foarte vibrantă, veselă și plină de umor, un tânăr care radia bucurie și avea un simț al umorului dezvoltat.
David urmează să își serbeze majoratul chiar în ziua de Crăciun, când fusese născut. Era un tânăr mereu zâmbitor, prietenos și ambițios, iubit de întreaga comunitate. De curând se înscrisese și la școala de șoferi și era foarte pasionat de handbal.
Mama sa este de meserie asistent medical și chiar ea le-ar fi tratat pe colegele rănite ale fiului său. Când le acorda acestora îngrijri, nici prin gând nu îi trecea că fiul său zăcea fără suflare printre ruine, pentru că nu primise încă vestea cea neagră.
David era crescut doar de mama sa, cu care avea o relație foarte bună. Îl sprijinea în tot ce își dorea să realizeze și îl ajuta să își îndeplinească toate dorințele.
Alte trei fete, cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, au fost prinse sub molozul clădirii. O adolescentă în vârstă de 17 ani se află în stare critică la Spitalul de Urgență din Târgu-Mureș, o altă fată a fost supusă unei intervenții chirurgicale la Odorheiu Secuiesc, iar cea de-a treia persoană rănită se află în stare de șoc.
Tânăra este în stare foarte gravă și, în continuare, inconștientă. Aceasta a suferit și un traumatism la coloană și este sedată, motiv pentru care medicii nu pot pune un prognostic și nu pot vorbi prea mult despre starea acesteia și șansele de supraviețuire.
„Pacienta a ajuns în stare gravă, şi în acest moment la fel este în stare critică, este internată în secţia clinică ATI copii, este intubată, sedată, instabilă hemodinamic. Este traumatism de coloană. Fata are 17 ani. Nu pot să vă dau acum niciun prognostic, este în stare critică, medicii nu se pot pronunţa asupra unui prognostic”, a declarat pentru News.ro Mariana Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.
O altă fată a fost operată la umăr, dar este în afara oricărui pericol, la fel ca cealaltă colegă, care a suferit doar un șoc foarte mare, dar nu prezenta leziuni. Medicii așteaptă să le stabilizeze, după care vor fi externate.
Te-ar putea interesa și: Câţi bani primeşte Arhiepiscopia Romano-Catolică de la Primăria Odorheiu Secuiesc pentru chiria internatului prăbuşit. Ce spune ministrul Educaţiei despre tragedie
Guvernul maghiar a susținut financiar renovarea mai multor clădiri ale Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc și a făcut promisiuni că, în anul viitor, va sprijini și renovarea căminului. Lucrările de urgență au început recent și au inclus săparea unui șanț în jurul clădirii, însă această intervenție a fost asociată cu riscul producerii prăbușirii.
„Deși expertiza nu a fost încă finalizată, după prăbușirea de luni după-amiază mai multe persoane, printre care László Szabolcs, șeful Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc și Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, care au fost prezenți la fața locului, au suspectat că o posibilă cauză a tragediei este faptul că s-au efectuat lucrări de excavare direct lângă clădire”, relatează publicația de limbă maghiară Maszol.ro.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, Gianina Oreviceanu, susține că ancheta derulată în rem vizează patru infracţiuni, una de ucidere din culpă şi trei de vătămare corporală din culpă.
Elevii ar fi observat deja și ei cum clădirea începea să se uzeze tot mai mult. Chiar cu puțin timp înainte de tragedie, unii dintre ei i-ar fi spus profesorului supraveghetor că au apărut crăpături mari pe pereți, care continuau să crească.
Ulterior, doar directorul școlii a fost cel ce a reacționat la tragedie. Astfel, acesta și-a dat demisia din funcție.