Ziua Pompierilor a coincis cu începerea noului an școlar. Cu această ocazie, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani și-au dorit să marcheze momentul într-un mod special.
173 de copii din județul Botoșani, care provin din familii cu posibilități financiare reduse, au primit rechizite și ghiozdane de la pompierii botoșăneni. Numărul ghiozdanelor împărțite copiilor nu este unul întâmplător. Astăzi, Pompierii din întreaga țară sărbătoresc 173 de ani de existență.
Reprezentanții ISU Botoșani i-au vizitat pe copii din Ripiceni, Balta Roșie, Albești, Răuseni, Unțeni, Mihălășeni, Nicșeni, Sârbi, Săveni, Dersca, Coțușca și Dorohoi.
„Pe lângă emoția întâlnirii cu eroii lor, copiii, mulți dintre ei însoțiți de părinți, s-au arătat bucuroși de începere școlii, dar și de faptul că vor avea ghiozdane noi și tot ceea ce le trebuie pe timpul orelor de curs, astfel încât să poată învăța în liniște. În acest mod, la rezultatele muncii salvatorilor botoșăneni, care au ca deviză „curaj și devotament”, s-a adăugat și certitudinea că toți acești copii vor continua sa meargă la școală, dincolo De lipsurile cu care se confruntă”, a transmis Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.
Copiii ajutați provin din familii cu posibilități financiare reduse, iar părinții acestora nu știau cum vor începe anul școlar fără rechizite. Venirea pompierilor le-a adus și lor un zâmbet pe buze, știind că cei mici au cu ce merge la școală.
“Nu avem venituri, iar cu banii ne descurcam foarte greu. Avem patru copii care trebuie purtați în scoală”, spune mama unui copil.
„Ne descurcam mai greu. Soțul lucrează, dar este și el bolnav, iar noi trăim mai mult din alocația copiilor”, spune mama altui copil.
„Avem patru copii, toți merg la școală. Unul merge la grădiniță și trei la școală. Ne descurcăm greu cu banii”.
“Este o inițiativă foarte bună a pompierilor. Ne bucurăm pentru copilași, pentru că se vede bucuria din ochii lor”, a spus Maria Jijie, primarul comunei Răuseni.
Pe 13 septembrie, în fiecare an, această zi ne reamintește de faptul că 166 de pompieri au înfruntat într-o bătălie sângeroasă, trupele otomane care au venit să suprime idealurile Revoluției din anul 1848.
Campania de pompieri, s-a ridicat, în frunte cu căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva trupelor turcești, punând idealurile și libertatea mai presus de propria viață. Bătălia din Dealul Spirii a evidențiat legătura strânsă între pompieri și popor.