Românii s-au mobilizat și sprijină în continuare refugiații din Ucraina care au fugit din calea războiului. Mai multe județe din nordul țării, și nu numai, oferă cazare, transport și masă gratuită ucrainenilor. Medicii de la Maternitatea din Galați vin și ei în sprijinul acestora.
Maternitatea din Galați a anunțat că medicii ginecologici din cadrul unității medicale vor oferi consultații gratuite femeilor refugiate din Ucraina. Este nevoie doar de actul de identitate pentru a benefica de serviciile medicilor.
„Cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Buna Vestire” (Str. Dr. Nicolae Alexandrescu nr. 99) vin în ajutorul refugiatelor din Ucraina. Astfel, medicii ginecologi vor oferi consultaţii de specialitate gratuite şi în regim de urgenţă, pe baza documentelor de identitate şi, după caz, a documentelor medicale”, a anunţat Primăria Galaţi.
Până în prezent, circa 100 de refugiați au fost cazați la blocul M11, pus la dispoziție de către Primăria municipiului Galați. Un număr de peste 500 de cetățeni ucraineni se află în căminele studențești, iar conform datelor furnizate de conducerea Universității, există circa 700 de locuri în cămine.
„Suntem alături de vecinii şi prietenii noştri ucrainieni, care învaţă şi lucrează la Galaţi, alături de întregul popor ucrainean, în aceste vremuri tulburi. Suntem gata să întindem o mână de ajutor celor care fug acum din casa şi din ţara lor şi avem speranţa că acest conflict nemeritat se va sfârşi cât mai curând”, a scris primarul Pucheanu, pe Facebook.
Universitatea din Pitești s-a înscris, începând de vineri, 25 februarie, pe platforma Guvernului României – „Ucraina, împreună ajutăm mai mult”. Începând cu data de 27 februarie, Universitatea a început să primească refugiații ucraineni. O familie a fost cazată, fiind adusă de la granița cu Republica Moldova.
„Capacitatea de găzduire a căminelor Universităţii din Piteşti este de 770 de locuri, dintre care sunt ocupate peste 400 de locuri de către studenţi. Noi oferim găzduire şi masă pentru un număr de 300 de refugiaţi din Ucraina. Şi pe mine şi pe colegii mei de la Universitatea din Piteşti ne-a impresionat foarte mult ce se întâmplă în Ucraina şi ne-am decis să ajutăm. Deja sunt mai multe organizaţii care ne-au contactat şi vor să se alăture demersului nostru”, a declarat pentru „Adevărul” Dumitru Chirleşan, rectorul Universităţii din Piteşti.
Căminele studențești au o capacitate de circa 700 de locuri. O parte dintre acestea sunt ocupate de către studenți, iar restul de aproximativ 300 sunt destinate persoanelor care și-au lăsat casa din cauza războiului și caută adăpost în România.