George Simion, declarații șocante despre președintele Rusiei: „Vladimir Putin este criminal”

George Simion, declarații șocante despre președintele Rusiei: „Vladimir Putin este criminal”
George Simion: „Vladimir Putin este criminal”

Zilele acestea sunt sub auspiciul tensiunilor de la granița Ucrainei cu Rusia. Occidentul anunța ca dată iminentă a invaziei, 16 februarie, iar NATO și-a intensificat prezența și acțiunile în flancul de est. Politicienii, atât cei occidentali, cât și cei din această zonă, au dat declarații pe marginea situației. Considerat la început a fi un apropiat al Rusiei, George Simion s-a dovedit ulteior a fi doar un ultranaționalist. Singurul motto al formațiunii sal fiind Unirea cu Moldova și Basarabia. La ultima sa apariție televizată, de asseară, liderul AUR a făcut câteva remarci surprinzătoare la adresa liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Vladimir Putin condamnă creșterea distructivă a trupelor americane în Europa de Est

Decizia SUA de a trimite trupe suplimentare în Europa pentru a-și sprijini aliații, pe fondul temerilor continue privind o invazie rusă în Ucraina, a fost criticată aspru de liderul de la Kremlin. Vladimir Putin a declarat că a fost un pas „distructiv” care a sporit tensiunea. Gestul amerincanilor, a mai declarat Putin, a redus posibilitățile de a găsi o soluție politică.

Pentagonul a declarat că 2.000 de soldați americani vor fi trimiși din Carolina de Nord în Polonia și Germania. Alți 1.000 de soldați aflați deja în Germania sunt pe teritoriul României. Rusia are aproximativ 100.000 de soldați în apropierea Ucrainei.

În tot acest timp, Vladimir Putin neagă că intenționează să invadeze statul ucrainean. Tensiunile apar la opt ani după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, situată în sudul țării. În tot acest timp, Rusia a susținut o rebeliune sângeroasă în regiunea Donbas, în estul țării.

În același timp, Vladimir Putin acuză guvernul ucrainean că nu reușește să pună în aplicare acordul de la Minsk. Este vorba de un acord internațional pentru a restabili pacea în estul țării, unde rebelii susținuți de Rusia controlează întinderi de teritoriu și unde cel puțin 14.000 de persoane au fost ucise din 2014.

Sub semnul întrebării acumularea continuă a forțelor rusești în apropierea Ucrainei

Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța a văzut o mișcare de aproximativ 30.000 de soldați ruși în Belarus în ultimele zile. Este cea mai mare desfășurare în această țară de la sfârșitul Războiului Rece.

Rusia spune că trupele se află acolo pentru exerciții militare comune. Între timp, Ucraina a încercat să atenueze discuțiile despre conflict. Ministrul apărării Oleksii Reznikov a declarat joi că numărul încălcărilor încetării focului în estul Ucrainei a scăzut. Rapoartele din zonă spun că nu au existat pierderi în luptă de trei săptămâni.

Într-o altă evoluție separată, Rusia a anunțat că închide biroul din Moscova al postului german de televiziune Deutsche Welle și revocă acreditările pentru personalul acestuia. Acest lucru vine la o zi după ce Germania a interzis rețeaua de televiziune de stat rusă RT pe motiv că nu are o autorizație de emisie legitimă, conform BBC.

George Simion: „Vladimir Putin este criminal”

Pe fondul acestor tensiuni și declarații contradictorii, liderul AUR George Simion, invitat la Antena 3, a discutat despre ce se întâmplă în Ucraina și despre deciziile luate de Vladimir Putin, de la Kremlin. Întrebat ce crede despre Putin, Georege Simion a surprins prin răspunsul dat:

„Îşi iubeşte poporul, ar fi bine să avem şi noi conducători care îşi iubesc poporul, dar Vladimir Putin este criminal

(…) Respectăm cultura rusă, desigur, dar trebuie să recuperăm tezaurul şi Basarabia şi după aia discutăm de la egal la egal”, a declarat Simion.

Cât despre restul situației, vorbind aici de încălcările și agresiunea rusească asupra unui stat recunoscut de către ONU, George Simion spune că va lua atitudine. Polticianul spune că va face asta, din postura de preşedintele Comisiei de prietenie România – Polonia.