Persoanele care poartă ochelari întâmpină adesea această problemă. De fiecare dată când intră într-un spațiu închis cum ar fi un supermarket sau biroul unde lucrează, persoanele care poartă ochelari când își pun masca li se aburesc ochelarii de vedere. Potrivit publicației britanice The Guardian, cercetătorul Jeremy Hoard a găsit un mic truc pentru a preveni aburirea acestora.
Un proces de condensare are loc, atunci când aerul cald atinge o suprafață rece. Și în alte situații similare se întâmplă la fel, precum atunci când porți ochelari afară, unde este foarte cald, și intri într-o încăpere sau clădire unde aerul este mai rece. Instantaneu, ochelarii ți se vor aburi din cauza condensului creat de diferența de temperatură.
Lucrurile se agravează atunci când porți mască datorită faptului că respirația caldă poate ieși prin partea de sus a măștii de protecție și lentilele ochelarilor se aburesc.
Un simplu truc pentru a preveni aburirea ochelarilor unde poți folosi două ingrediente care se găsesc în orice baie: apa și săpunul. Potrivit lui Jeremy Hoard, este nevoie doar să-ți scufunzi ochelarii în apă cu puțin săpun, să îi scoți fără a-i clăti și să îi lași să se usuce singuri. Săpunul care este abia vizibil pe lentile, creează un strat ce nu va lăsa ochelarii să se aburească.
Așezarea măștii reprezintă o altă soluție împotriva aburirii ochelarilor. Dacă porți o mască chirurgicală cu bandă ajustabilă, o poți așeza în așa fel încât să fie cât mai etanșă în zona nasului și să nu permită ieșirea aerului cald spre ochelari. În felul acesta, lentilele vor fi mai putin expuse la aerul cald expirat. Mai mult, ochelarii se pot pune peste mască pentru a o menține mulată pe faţă.
Jeremy Hoard a mai spus că, chiar dacă o mască de protecție poate fi purtată toată ziua, ea trebuie schimbată de îndată ce se umezește de la transpirație.
Cu toate că măștile se găsesc acum la mai toate farmaciile, mulți încă își mai spală măștile chirurgicale. Atât Hoard, cât și alți cercetători, nu recomandă lucrul acesta deoarece astfel de măști sunt menite să fie folosite o singură dată, pierzând din calitățile de protecție pe măsură ce sunt reutilizate.