Gem de prune ca la bunica. Așa îi dai gustul copilăriei, e cea mai bună rețetă

de: Ioana Bucur
02 10. 2023

Un preparat tradițional delicios ce reprezintă, pentru mulți, gustul copilăriei și care este surprinzător de simplu de pregătit. Află, din rândurile de mai jos, cum poți să faci gem de prune ca la bunica acasă. Merită să încerci această rețetă.

O rețetă simplă pentru un preparat delicios

Pentru gospodinele din toate colțurile țării, primele zile de toamnă sunt dedicate pregătirilor pentru lunile de iarnă. În această perioadă, ultimele serii de fructe și legume proaspete culese din grădină sau cumpărate din piață sau magazin se transformă în ingrediente de bază pentru preparatele tradiționale ale sezonului – zacuscă, gem, dulceață, compot, bulion, murături.

Când vorbim despre gemuri, în topul preferințelor multor români este cel făcut din prune. Este surprinzător de simplu de preparat, ceea ce înseamnă că îți vei putea încânta familia și musafirii cu un adevărat răsfăț pentru papilele gustative.

Ingrediente și mod de preparare

Dacă vrei să faci gem de prune ca la bunica acasă, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

  • zece kilograme de prune – cântărite după ce le-au fost scoși sâmburii
  • un kilogram de zahăr
  • o lămâie

Secretul pentru cel mai bun gem de prune este alegerea ingredientelor. Folosește doar fructe coapte, nu foarte moi, ce nu au nicio urmă de lovituri pe coajă. Prunele se spală și li se scot sâmburii. Într-o oală suficient de mare, se pune un strat de fructe și apoi unul de zahăr – se alternează până se folosesc toate fructele. Se lasă peste noapte.

Te-ar putea interesa și: Prăjitură cu aluat fraged, prune și cremă de mascarpone. Desert de toamnă delicios

Foto: Pixabay

Ingredientul secret pentru gem de prune ca la bunica

A doua zi, se pune oala la fiert, pe foc mic, amestecând destul de des, astfel încât compoziția să nu se lipească de pereții vasului. Cu jumătate de oră înainte să se oprească focul, se taie mărunt o lămâie – cu tot cu coajă – și se adaugă în compoziție. Va da o aromă deosebită gemului.

Bunicile noastre apelau la un truc inedit pentru a-și da seama dacă gemul a fiert suficient. Acestea puneau în vas o lingură de lemn. Dacă lingura stă cât de cât în poziție verticală, înseamnă că gemul a ajuns la consistența potrivită și este gata de pus în borcane.

Te-ar putea interesa și: Ce prune să alegi pentru o țuică aromată și parfumată. Este un truc cunoscut de bunici