10 nov. 2022 | 09:10

Ce prune să alegi pentru o țuică aromată și parfumată. Este un truc cunoscut de bunici

Diverse
Ce prune să alegi pentru o țuică aromată și parfumată. Este un truc cunoscut de bunici
Țuica este un brand în România

Țuica, devenită între timp brand național, este una din băuturile spirtoase naturale. De obicei făcută din prune, țuica și-a păstrat aroma și parfumul datorită anumitor soiuri de fructe. În cele ce urmează, dacă ești amator de țuică, îți spunem ce prune să alegi pentru o țuică aromată și parfumată. Este un truc cunoscut de bunici și păstrat până azi.

Țuica este un brand în România

Nu este un secret că România este renumită pentru rachiul de prune de casă, mai bine cunoscut sub denumirea de țuică. O mulțime de turiști vin aici în fiecare an pentru a încerca această băutură tradițională. Țuica este produsă, în special, în zona de vest a țării, în Transilvania. În timp și în celelalte regiuni istorice au apărut derivate ale acestei băuturi spirtoase.

Țuica, o băutură spirtoasă puternică și incoloră făcută din prune, s-a bucurat de un profil mai mare și și-a făcut loc în baruri, lăsând în urmă tradițiile umile și rurale cu care băutura este asociată de obicei. Dar asta nu înseamnă că țăranii, care au moștenit tradiția din tată-n fiu, nu mai fac țuica în ograda lor.

Așa cum spuneam, băutura este făcută în general din prune, dar anumite soiuri. Poate fi făcută și din mere, pere, sau alte fructe. Dar, așa cum spuneam, prunele sunt baza și este extrem de important ce soiuri de prune sunt folosite la prepararea ei. Așa că, ne-am gândit să-ți spunem ce prune să alegi pentru o țuică aromată și parfumată.

Trucul cunoscut de bunici. Ce prune să alegi pentru o țuică aromată și parfumată

Așa cum este valabil și pentru alte fructe, există diferite soiuri de prune. Și pentru a profita la maximum de ele, ar fi bine să știți cum să deosebiți un soi de altul.

Poate doriți să știți care prune sunt cele mai dulci atunci când sunt consumate în stare proaspătă, sau poate vă interesează ce soiuri să alegeți pentru țuică.

Conform specialiștilor, există cel puțin 40 de specii cunoscute de prune, cele mai importante cultivare din punct de vedere comercial aparțin speciilor Prunus domestica și Prunus salicina.

În Europa, implicit în România, soiurile din specia Prunus domestica sunt cunoscute mai ales sub numele de prune europene. De exemplu, prunele italiene sunt mari și de formă alungită, cu o pruină albă-pulberoasă pe pielea lor de culoare albastru-violet. Uneori au chiar pielea neagră.

Alte sirui ar fi prunele verzi. După cum sugerează și numele, prunele verzi au pielea verde și pulpa verde pal. Au o aromă bogată, de cofetărie, și sunt considerate una dintre cele mai gustoase prune de desert.

Prunul Damson este un fruct de culoare violet închis, alungit și, de obicei, mai mic decât alte soiuri de prune. Prunii Stanley produc fructe de mărime medie, cu pielea de culoare albastru închis sau roșu închis și pulpa galben-verzuie.

Pulpa este fermă și poartă o aromă foarte dulce. Prunele Stanley sunt, de asemenea, excelente pentru a fi consumate proaspete, pe lângă faptul că sunt folosite și la gătit, copt, uscat și la prepararea de gemuri.

Soiuri românești pentru o țuică aromată și parfumată

Pe plan local, cultivatorii români au dezvoltat câte soiuri extrem de bune, folosite, așa cum spuneam, la prepararea țuicii. De exemplu, cultivatorii au dezvoltat soiul prunul centenar, un soi autohton rezistent la ger şi secetă.

Un alt soi autohton ar fi prunul Ialomița, și după cum îi spune numele a fost dezvoltat în zona de sud a țării. Un alt soi, Grase Românești, este extrem de des întâlnit în gospodării, fiind rezistent la secetă. Aceste prune dau și un gust, savoare și aromă parfumată băuturi spirtoase românești, țuica.

Vezi și: De ce se bea ţuica fiartă obligatoriu din ceşcuţe. Ingredientul secret care o face ca la bunica acasă

Concluzie

România are multe lucruri cu care se poate mândri. De la numele mari de geniu date lumii și până la banala țuică, România este un stat de luat în seamă. Acum că ai aflat ce prune să alegi pentru o țuică aromată și parfumată, și vrei să-ți faci țuică, ai toate datele ca să te apuci de treabă. Baftă!

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
Salată de conopidă, rețeta care a făcut furori pe internet. E delicioasă și se prepară în doar câteva minute
Click.ro
Kim Jong Un, prima declarație după ce Coreea de Nord a aruncat în aer drumurile de legătură cu Coreea de Sud
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Vine iarna! Veste buversantă de la meteorologi
EVZ.ro
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Spynews
Adrian Alexandrov a luat decizia. Anunț despre relația cu Elena Udrea
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
Se dau 25.000 de LEI PENSIE LUNARĂ pentru români! EXISTĂ o CONDIȚIE
Mediaflux
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Motivul pentru care Mihai Găinușă și Șerban Huidu nu își mai vorbesc din 2014, după ani de prietenie
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro