Întins pe pâine, pe biscuiți, adăugat în diferite prăjituri sau torturi, este un răsfăț în toată regula pentru papilele gustative. Dacă vrei să afli secretul celui mai bun gem de prune, nu trebuie decât să citești rândurile de mai jos. Este vorba despre un singur ingredient, pe care îl poți găsi oricând în piață sau în supermarket, dar de care multe gospodine uită în momentul în care îl pregătesc.
Este unul dintre cele mai versatile tipuri de gem sau de dulceață. Aroma sa aparte îl face ingredientul perfect în numeroase rețete de prăjituri. În același timp, este gustarea perfectă cu care să îți începi ziua, întins pe o felie de pâine prăjită unsă cu puțin unt.
Secretul celui mai bun gem de prune nu are legătură cu modul de preparare, ci cu unul dintre ingredientele folosite. Totuși, trebuie precizat că nu ai cum să obții un gem de calitate și care să reziste cât mai mult pe rafturile din cămară dacă nu îl ții în borcane sterilizare în mod corespunzător.
De cele mai multe ori, gospodinele de la noi din țară folosesc doar prune și zahăr când îl prepară. Astfel, pentru un kilogram de gem de prune, vei avea nevoie de:
Ingredientul secret, cel care îi va da o aromă spectaculoasă, este lămâia – coaja de lămâie, de fapt. Pentru cantitățile de mai sus, este suficientă una singură. Se recomandă să cumperi mereu fructe netratate.
Primul pas este sterilizarea corectă a borcanelor și capacelor. Acestea se pun la fiert într-o oală suficient de mare timp de aproximativ jumătate de oră. După această perioadă, se scot, se usucă foarte bine și se așează cu gura în jos pe o cârpă din bumbac curată.
Se spală apoi și lămâia netratată. Folosind un cuțit cu lama mică sau un instrument special, curăță coaja, având grijă să nu tai și stratul alb amar al citricelor. Coaja se pune deoparte. Stoarce zeama și trece-o prin sită, eliminând astfel semințele și pulpa.
Prunele se spală și ele și se lasă la scurs. După ce sunt uscate complet, se elimină sâmburii, se taie în bucăți și se pun într-o oală împreună cu zahărul și sucul de lămâie și se amestecă bine cu o lingură de lemn.
După 20 de minute de stat pe foc, se reduce flacăra, se adaugă coaja de lămâie și se mai lasă încă jumătate de oră. Nu uita să amesteci în mod regulat pentru a nu lăsa compoziția să se lipească de fundul vasului. În acest moment, gemul de prune ar trebui să fie gata.