Ziua de 1 mai pare mai înorată și se așteaptă ploi. De altfel, ANM a emis o avertizare pentru o parte din țară. În același timp, conform noii pgonoze actualizate, ANM spune că e gata cu vremea frumoasă, precizând și când se întorc ploile în România.
Încă din primele ore ale acestei zile, ANM a avertizat că în județul Caraș-Severin vor apare intesnficri ale vântului, iar pentru restul teritoriului vântul va ajunge până la 50km/h:
„În județul Caraș-Severin vântul va avea intensificări, cu rafale de 55…65 km/h, și temporar de peste 70 km/h.Marți (30 aprilie) local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în sudul, sud-estul și centrul țării, cu viteze în general de 45…50 km/h.”, anunță ANM.
Pe 29 aprilie a fost publicată noua prognoză pentru următoarele două săptămâni, iar din datele furnizate de meteorologi constatăm că ANM a schimbat prognoza și este cam gata cu vremea frumoasă, având în vedere că sunt așteptate ploi în aproape toată țara.
De altfel, în cursul acestei după-amiezi, cel puțin la nivelul Capitalei, cerlu este înorat și se așteaptă apariția ploilor.
ANM preciează, conform noii prognoze, că în perioada următoare, vremea se schimbă în Banat și Crișana, deși se va înregistra o creștere a valorilor termice, există șanse mari ca precipitațiile să-și facă simțită prezența, cu toate că snt anunțate maxime de cel mult 22 de grade.
Pentru Transilvania și Maramureș, conform datelor actualizate, „în perioada 26 aprilie – 2 mai, vremea se va încălzi treptat”, dar cu șanse extrem de mari de avea parte și de ploi în aceste două regiuni, deși maximele se vor iîncadra în jurul a 20 – 24 de grade.
Veşti rele de la meteo sunt și în estul și sud-estul țării, în Moldova și în Dobrogea, unde, în afară de apariția intensificărilor vântului, ANM mai spune că „cele mai mari valori urmând a se înregistra în intervalul 30 aprilie – 2 mai”, iar după această dată este posibil să apară și fenomenele de precipitații.
Muntenia și Oltenia vor avea parte în următoarele 2 săptămâni de vreme caldă, cu temperaturi cuprinse între 22 și 24 de grade, dar și cu precipitații considerabile în această perioadă.
Zona montană va resimți un proces de încălzire, iar după data de 2 mai, maximele ajunge la cel mult 13 grade, iar ANM mai preciează că:
„Până la sfârșitul intervalului de prognoză, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât media maximelor se va situa în jurul a 10 grade.
În ceea ce privește regimul termic nocturn, în intervalul 22 -27 aprilie, valorile termice minime se vor încadra între -2 și 1 grad, iar ulterior datei de 27 aprilie, temperatura aerului va crește ușor, spre minime în jurul a 6 grade.
În ultimele două nopți ale intervalului (4 și 5 mai) minimele vor scădea ușor până spre 4 grade.”, anunță ANM.
Din păcate, începutul lunii mai nu este unul foarte bun din punct de vedere termic, iar mulți români care și-au stabilit dej sejururi în această perioadă, s-ar putea să nu prea aibă noroc de soare.