Gafa uriașă făcută de medicii de la Floreasca. Ce s-a întâmplat înainte ca pacienta să ia foc pe masa de operație

Gafa uriașă făcută de medicii de la Floreasca. Ce s-a întâmplat înainte ca pacienta să ia foc pe masa de operație
Horațiu Moldovan, secretarulul de stat al Ministrului Sănătății, ultimele declarații cu privire la incidentul din Spitalul Floreasca. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Noi detalii despre incidentul șocant de la Spitalul Floreasca în care o femeie a ars de vie în timpul operației. Ce s-a întâmplat înainte de a lua foc?
Incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație. Starea de sănătate a femeii este în continuare gravă la această oră, spune chiar secretarul de stat al Ministrului Sănătății, Horațiu Moldovan.

„Am constatat că pacienta este foarte bine îngrijită de echipa de la Chirurge plastică, este într-o situație critică, prognosticul ei este rezervat”, spune secretarul de stat.

Unde s-a produs greșeala comisă de medici?

„Acest accident combustional intrachirurghical e rezultatul combinației dintre un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentului pacientului cu concentrație ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile și folosirea unui electro-bisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecția acestor 3 elemente să se fi produs incendiul. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, tegumentelor pacientului. Acel biocid are autorizație să fie folosit în acest sens. Problema este că electro-bisturiul are în specificația tehnică interdicția de a fi folosit în combinație cu acest biocid”, a spus Horațiu Moldovan.

Secretarul de Stat mai explică faptul că echipa medicală trebuie care s-a ocupat de această intervenție chirugicală trebuia să cunoască toate aceste specificații. De asemenea, probabil ar fi trebuit să se folosească alt tip de dezinfectant.

„Nu putem vorbi de vină din poziția în care suntem în acest moment. Vorbim despre fapte, interpretarea lor, înțelegerea fenomenului și când vom avea concluzii, vom vorbi mai departe”, a mai spus reprezentantul Ministerului, potriviti Digi24.

La Spitalul Floreasca o femeie a ars de vie pe patul de operație. Foto: a3.ro
La Spitalul Floreasca o femeie a ars de vie pe patul de operație. Foto: a3.ro

Reamintim că o pacientă a luat foc pe masa de operație, duminica trecută. Incidentul a fost făcut public sâmbătă, 28 decembrie, de deputatul USR Emanuel Ungureanu. Cel din urmă susține că o parte din vină i-ar aparține chirurgului Mircea Beuran, cel care ar fi operat-o pe femeie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI