O furtună cu puterea unui uragan va ajunge în România în acest weekend. Specialiștii de la ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele zile. Meteorologii și hidrologii au emis deja coduri roșii și portocalii în alte țări din Europa.
Numită „Zoltan” sau „Pia”, o furtună puternică face prăpăd în mai multe țări din Europa, iar pe traseul său este și România. Cu rafale de vânt ce pot atinge o viteză de 130 de kilometri pe oră, furtuna va lovi cu puterea unui uragan, în perioada 21-22 decembrie 2023.
Meteorologii din mai multe țări europene au emis deja numeroase alerte. În Danemarca, Germania, Slovacia și Elveția este cod portocaliu de vânt extrem. Cod roșu de inundații a fost emis în Olanda, iar în Marea Britanie, Lituania, Letonia şi Estonia s-au anunțat avertizări de tip cod galben de vânt.
Furtuna Pia ajunge și în România, afectând regiuni din vest, centru și nord, în acest weekend. Sunt așteptate lapoviţă şi ninsori, dar şi un viscol puternic în zona de munte.
Specialiștii de Administrația Națională de Meteorologie au anunțat că vremea va intra într-un proces de răcire, însă temperaturile vor rămâne tot peste valorile considerate normale pentru această perioadă a anului. Până de Crăciun, vom avea ploi, lapoviță și ninsori în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, Moldova.
Te-ar putea interesa și: Vremea o ia razna în ianuarie în România! Vor fi temperaturi fără precedent în ultimii ani
Veștile sunt bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă. La munte va ninge abundent în următoarele zile.
„Temperaturile încep să scadă, deși rămân în continuare peste ceea ce ar trebui să avem în mod normal pentru această perioadă. Însă trendul este de scădere, astfel încât vom avea maxime cuprinse, în marea lor majoritate, între 3 și 8…9 grade, cu alte cuvinte mai scăzute.
Pentru Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, Moldova, până în data de 24 decembrie, vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, și asta deoarece acolo temperaturile vor fi ceva mai coborâte decât în partea de sud și de sud-est.
La munte vor predomina ninsorile, astfel încât, până la Crăciun, stratul de zăpadă ar putea crește considerabil”, a explicat meteorologul Meda Andrei la Antena 3 CNN.
Te-ar putea interesa și: Unde este zăpadă la munte. Staţiunea în care se poate schia fără probleme de Crăciun