19 sept. 2024 | 12:24

Fumatul ar putea fi interzis chiar și în spațiile exterioare, precum terasele, potrivit unui draft de proiect de lege al Comisiei Europene

Știri generale
Fumatul ar putea fi interzis chiar și în spațiile exterioare, precum terasele, potrivit unui draft de proiect de lege al Comisiei Europene
Fumatul ar putea fi interzis chiar și în spațiile exterioare

Comisia Europeană va recomanda interzicerea fumatului pe terasele de cafenele, la stațiile de autobuz și în grădinile zoologice, iar planurile includ și produsele fără nicotină, conform Euronews.

Fumatul ar putea fi interzis chiar și în spațiile exterioare

Planurile, care urmează să fie adoptate de executivul UE marți, vor extinde liniile directoare actuale din 2009 destinate să reducă expunerea la fumul de țigară în locurile publice, locurile de muncă și transportul public.

Ultima versiune a proiectului urmărește să elimine aerosoli din spațiile publice, nu doar fumul de țigară, reflectând îngrijorările tot mai mari privind riscurile pentru sănătate cauzate de noile produse din tutun, cum ar fi țigaretele electronice.

Liniile directoare nu sunt obligatorii din punct de vedere legal, dar oferă un cadru pentru statele membre să urmeze în cadrul eforturilor mai ample de combatere a cancerului legat de tutun. Comisia afirmă că primii ani de implementare între 2009 și 2012 au înregistrat deja o scădere a expunerii.

Noile recomandări ale Comisiei au ca scop abordarea unui spectru mai larg de produse emergente, inclusiv „produse de tutun încălzit și țigarete electronice, fie că conțin nicotină, fie că sunt fără nicotină. De asemenea, Comisia dorește să includă „înlocuitori ai tutunului și orice alte produse care emit fum și/sau aerosoli.

Aceste produse, adesea promovate ca alternative mai sigure față de fumatul tradițional, expun totuși persoanele din jur la substanțe chimice dăunătoare prin aerosoli secundari, spune documentul. „Dovezile privind utilizarea produselor emergente ca ajutoare pentru renunțarea la fumat sunt neconcludente,” adaugă documentul.

Fumatul ar putea fi interzis chiar și în spațiile exterioare

Fumatul ar putea fi interzis chiar și în spațiile exterioare

Noile zone de interzicere a fumatului

O caracteristică principală a propunerii este extinderea interdicțiilor de fumat la diverse spații exterioare, care au fost reglementate până acum caz cu caz în statele membre individuale.

„Nivelul de acoperire al regulilor fără fum variază considerabil în funcție de tipul de mediu fără fum, iar nivelul general de acoperire a spațiilor exterioare în politicile fără fum este scăzut,” a spus Comisia pentru a justifica necesitatea unor protecții mai extinse în spațiile publice.

Conform noilor linii directoare, zonele exterioare sau semi-exterioare—definite ca spații parțial acoperite sau închise, precum acoperișuri, balcoane, terase și patio-uri—asociate cu unități de servire cum ar fi restaurante, baruri și cafenele, ar trebui să devină zone fără fum.

Hub-urile de transport public, inclusiv stațiile de autobuz și aeroporturile, vor fi de asemenea incluse, iar fumatul va fi interzis și în zonele exterioare legate de locurile de muncă, spitale și azile.

De asemenea, sunt incluse zonele recreative unde sunt prezenți copii, inclusiv locurile de joacă publice, parcurile de distracții, piscinele și grădinile zoologice, precum și unitățile educaționale, de la grădinițe până la universități.

Țări din Europa în care nu se fumează în spațiile exterioare

În Olanda, care se află printre cele mai avansate țări din Europa în ceea ce privește legislația anti-tutun, prețul unui pachet de țigări este de 11,10 €. Din 2020, țara a introdus ambalaje neutre și a interzis fumatul în instituțiile educaționale.

Zonele de fumat desemnate în interior au fost interzise în Olanda în toate sectoarele începând din 2022, iar în următorii ani vor intra în vigoare restricții suplimentare privind locurile în care pot fi vândute produsele din tutun și țigaretele electronice.

Potrivit SFP, cele mai restrictive măsuri anti-fumat sunt aplicate în Irlanda și Regatul Unit (UK). Prețul unui pachet de țigări în Irlanda este cel mai mare din Europa, de 16,75 €. De asemenea, guvernul irlandez a prezentat în iunie un proiect de lege care ar crește vârsta minimă pentru cumpărarea de țigări la 21 de ani.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Victor Slav și Selina, ceartă pe mâncare. Tensiuni uriașe în cuplu
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Ungaria pune stop la graniță. Ungurii vor să schimbe regulile în UE. Anunț de la Budapesta
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro