În această perioadă, mai ales pe canicula prin care am trecut, recomandarea este să mâncăm cât mai multe fructe răcoritoare. Printre cele mai căutate fructe, în această perioadă, se află și piersicile plate. România a consumat în această vară aproape toate culturile de piersici plate ale unui buzoian norocos.
Datele la nivel european arată o creștere la recoltarea de piersici și nectarine în cele patru țări principale, Grecia, Spania, Italia și Franța. Suferind deja de o penurie de recolte, recolta europeană din 202 a se aștepta să fie cea mai mică din ultimii 30 de ani.
2020 a fost marcat de criza COVID și de un deficit de randament de aproape 2,3 milioane de tone de piersici, piersici plate și nectarine. Datele arată că 750.000 de tone comparativ cu 850.000 de tone în 2019, au fost recoltate, adică un total de puțin peste 3 milioane de tone.
În 2021, nicio zonă de creștere nu este scutită de deficitul de producție, sunt de părere analiștii. Cu puțin sub 1,9 milioane de tone de piersici, piersici plate și nectarine, reprezentând cu 15% mai puțin decât în 2019, 2021 nu va fi un an productiv.
Culturile au scăzut, de asemenea, cu 544.000 de tone. Datele reprezintă -27% față de 2020 și -28% față de media din ultimii cinci ani. În total, recolta europeană în 2021 este de așteptat să fie de 2,4 milioane de tone.
Informațiile publicate de Fresh Plaza, din 26 mai, anul trecut, dau un verdict negativ pe piața europeană.
Deși este anunțată o criză pe piața de piersici, piersici pălate și nectarine, se pare că în România se consumă foarte multe. Un fermier buzoian a avut inspirația să investească câteva mii de euro în culturile de piersici plate.
O familie din Buzău, Monica şi Iacob Nedelcu, după ce au lucrat câțiva ani prin Spania, au revenit în țară și au decis să se apuce de agricultură.
Au investit câteva mii de euro într-un teren de 6.000 de metri pătraţi, unde au adus semințe de piersici plate din Paraguay. Astăzi au peste 700 de pomi fructiferi, iar fructele se vând ca pâinea caldă, spun cei doi, conform impact.ro.
Fructele sunt foarte ușor de consumat și se păstrează ușor, fără a exita riscul de a se strica repede, spune fermierul buzioan. Ioan Nedelcu mai spune că a reușit să dea lovitura, culturile sale de piersici plate fiind foarte căutate de români. În afacere sunt implicați toți membrii familie, printre care și ginerele buzoianului Ioan Nedelcu.
„Suntem la a doua serie pe care o culegem. Nu sunt foarte coapte, însă aşa este cererea peste tot pe unde distribuim.
Fructul trebuie să fie mai verde, pentru a avea timp să se coacă la raft”, a declarat ginerele fermierului Iacob Nedelcu.