Mulți români obișnuiesc să consume fructe la micul dejun, însă nu orice tip de aliment de acest fel este potrivit că fie mâncat în primele ore ale zilei. Specialiștii au explicat care este motivul pentru care este mai bine să le integrezi în alte mese, cum ar fi prânzul.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul de trei fructe pe zi. Mulți români preferă să le integreze în micul dejun, însă specialiștii sunt de părere că nu orice fruct este bine să fie consumat în primele ore ale zilei, de fapt.
Un astfel de exemplu este banana, asupra căreia nu există nicio urmă de îndoială că are un bun aport nutrițional. Doar că nu este potrivită pentru a fi consumată la micul dejun. Un specialist în domeniul nutriției a explicat și motivul din spatele acestui fapt.
Medicul Daryl Gioffre este de părere că banana, consumată la micul dejun, este dăunătoare. Deși este o sursă bogată de magneziu, fibre și potasiu, organismul nu poate absorbi acești nutrienți imediat după ce se trezește, fiindcă banana este 25% zahăr și este moderat acidă, potrivit specialistului.
Într-adevăr, banana oferă un bun impuls organismului la nivel fizic și mental, însă dacă este consumată dimineața, acest lucru nu este decât temporar. Nu va dura mult timp până când te vei simți din nou obosit și vei avea senzația că îți este foame.
Când vine vorba despre un program alimentar sănătos, este important să consumăm o gamă largă de alimente. Cu alte cuvinte, dacă vrei să adopți un stil de viață benefic pentru organismul tău, este esențial să consumi și fructe. Poți consuma banana la orice altă masă din zi, în afara micului dejun.
De-a lungul timpului, au existat tot felul de controverse referitoare la cât de sănătos este consumul de o banană pe zi. Specialiștii au venit cu noi explicații privind acest obicei. Nu doar că este recomandat să mănânci în fiecare zi câte o banană – beneficiile sale pot întări în mod semnificativ organismul uman.
Persoanele care mănâncă o banană pe zi resimt mai puțină oboseală. Totul, datorită faptului că acest fruct este o sursă bogată de minerale, fibre și vitamine, în mod special de potasiu, așa cum am menționat deja. Este important, însă, să nu fie consumată la micul dejun.
Pentru că banana ajută și la reglarea nivelului de zahăr din sânge, poate să contribuie și la un somn mai odihnitor. Fructul conține magneziu, care ajută la relaxarea mușchilor, precum și triptofan.
Potasiul și magneziul nu sunt singurele substanțe benefice pe care le conține banana. Acest fruct este și o sursă bogată de fibre, ceea ce se traduce prin stimularea procesului digestiv. Pe lângă fibre, banana are și prebiotice, benefice pentru intestin. Acestea susțin microbiomul intestinal.