Merele sunt fructe foarte sănătoase și nu degeaba se spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Ele sunt pline de fibre și de vitamine, ideale și în curele de slăbire.
Merele, prin conținutul de flavonoizi, ajută la prevenirea de boli cronice și sunt recomandate spre consumul zilnic. Însă, ca să arate într-un mod cât mai strălucitor, ele pot fi acoperite și cu o cantitate însemnată de ceară. Prin urmare, un măr acoperit cu ceară nu este și un măr proaspăt și de calitate. Dar de ce se aplică totuși această ceară?
Merele conțin multă apă și produc însă propria ceară care le acoperă pentru a reduce pierderile de umiditate și pentru a le menține proaspete pentru o perioadă cât mai lungă. Însă după ce merele sunt culese de la ferme, cultivatorii le spală ca să îndepărteze murdăria sau resturile de frunze. Astfel, o parte din ceara naturală este spălată, îndepărtându-se și strălucirea pe care merele o aveau inițial. Fermierii sau vânzătorii aplică apoi un strat de ceară sintetică comestibilă ca să compenseze ce natura a oferit.
Prin urmare, merele sunt acoperite cu șelac sau ceară de carnauba ca să se adauge strălucire și să li se îmbunătățească aspectul. Stratul de ceară o să ajute la etanșarea umidității și va prelungi durata de viață a fructului. Merele care sunt ceruite arată noi și proaspete și nu ai putea să mai faci diferența între un măr proaspăt sau unul vechi de un an.
Potrivit Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente, cultivatorilor de mere le este îngăduit să folosească o anumită cantitate de ceară pe fructe. Însă nu poți fi niciodată sigur de cantitatea utilizată de ceară ca să le crească longevitatea.
Ceara aplicată pe mere poate dăuna însă sistemului digestiv. Conform nutriționistului Anju Sood, ”ceara naturală prezentă în mere este ușor de digerat și nu dăunează corpului. Pe de altă parte, acoperirea cu ceară artificială se face pentru a păstra merele cât mai mult posibil. Ceara utilizată nu poate fi ușor absorbită de organism și poate fi dăunătoare pentru colon sau intestinul subțire.”
Prin urmare, merele acoperite cu ceară pot să ducă la pericole pentru sănătate. De altfel, dieteticianul Mehar Rajput de la FITPASS (New Delhi) spune:
„Merele acoperite cu ceară pot duce la pericole pentru sănătate, cum ar fi probleme respiratorii, ulcere sau chiar infecții. Există momente în care puteți simți un anumit disconfort după ce le-ați mâncat. Este întotdeauna bine să scăpați de ceara inainte de a o consuma”.