Despre fructe se vorbește numai de bine. Sunt bogate în vitamine, minerale și fibre atât de necesare pentru a ne menține tineri și sănătoși. Atenție, însă, căci acestea pot provoca indigestie și balonare dacă sunt combinate cu alte alimente, iar consumate în exces chiar îngrașă.
Unele dintre fructe au cantități mari de zahăr și nu sunt deloc recomandate persoanelor supraponderale, deoarece creierul reacționează diferit la fructoză față de alți nutrienți din alimente. Acesta nu primește informații referitoare la senzația de sațietate, astfel poți mânca fructe până golești farfuria. Însă, chiar dacă prin natura lor fructele oferă corpului posibilitatea să se curețe de toxine, incorect consumate pot dăuna. Cum ar fi avocado, un fruct privit straniu de români la începutul lui pe piață.
„Este clar pentru toată lumea că fructele sunt sănătoase. Unele dintre ele sunt însă bogate în carbohidraţi şi zahăr şi pot să ne îngraşe. În topul fructelor cu multe calorii este avocado. Are multe vitamine, dar poate conţine 300 de calorii, adică echivalentul a două felii de pâine sau a unei bucăţi de carne. Bananele sunt fructe care au cam 200 de calorii. Sunt săţioase, sunt gustoase, dar dacă sunteţi la dietă trebuie să le evitaţi.
Strugurii îngraşă deoarece au mult zahăr. Dacă alegeţi aceste fructe nu le consumaţi zilnic, ci odată pe săptămână. Printre fructele cu cele mai puţine calorii se numără grapefruit, lămâia, cireşele, fructele de pădure şi căpşunile“, a explicat nutriţionistul Eva Iorţan pentru Adevărul.
Export
Afacerea cu avocado este profitabilă în țările tropicale sărace pentru că fructul se exportă în toată lumea, putându-se folosi în diferite feluri. Țăranii locali obțin un profit mic de circa 20-30% din cultivarea acestei plante. În schimb, în statele mai mari și civilizate precum California, se obține un profit uriaș adus statului de aproape 70-80%. Astfel, avocado devine ușor-ușor un fruct din ce în ce mai cultivat și mai apreciat în statele europene.
Utilizări
Din acest fruct se pot face diferite lucruri, printre care: specialități culinare, ornamente, dulciuri, torturi, măști pentru ten etc.
În cosmetică, fructul se folosește pentru măștile de față care revigorează tenul. Pe lângă asta, din el se mai fac șampoane. De altfel, este o veritabilă plantă atât pentru industria cosmetică, cât și pentru cea farmaceutică.
În gastronomie, din avocado poți face milkshake-uri, dar renumită este pasta de avocado, numită Guacamole. Fructul se poate folosi și în salate, rareori în prăjituri sau chiar în înghețată.