Toamna, fructul acesta este alimentul perfect pentru români. Nu mulţi ştiu beneficiile minune pe care nucile le au pentru organism.
Odată cu venirea toamnei, se coc şi nucile, iar medicii recomandă românilor să consume acest aliment cât mai des, dat fiind că beneficiile lui pentru organism sunt uimitoare. Bogate în vitamine, minerale şi proteine, nucile sunt recomandate pentru tot felul de afecţiuni sau pentru a combate o serie de boli grave. Nutriţioniştii spun că un pumn din aceste fructe este suficient şi se pot consuma pe post de gustare.
De exemplu, consumul de nuci influenţează sănătatea inimii. Specialiştii susţin că acestea previn îngroşarea arterelor, ţin la distanţă bolile de inimă şi reduc colesterolului ”rău”.
„Nucile par să aibă beneficii puternice asupra controlului tensiunii arteriale diastolice și a altor markeri ai stării de bine cardiovasculare. Presiunea arterială diastolică este un marker cardiovascular cu adevărat important, deoarece măsoară presiunea în vasele de sânge atunci când inima se odihnește.
Nucile conțin, de asemenea, compuși precum steroli vegetali, fibre solubile și compuși fenolici. Acestea pot scădea direct colesterolul și funcționează ca antioxidanți”, spune Bethany Doerfler, dietetician de cercetare clinică la Northwestern Medicine.
Un alt merit al nucilor este faptul că diminuează stresul şi ajută memoria, acestea având un efect benefic asupra vaselor de sânge care irigă creierul. Pentru a avea efect, trebuie să consumi aproximativ opt nuci pe zi. S-a dovedit, de asemenea, că acestea pot preveni boala Alzheimer, datorită cantităţii mari de acizi graşi Omega-3.
Dacă suferi de insomnie, alimentul care te poate ajuta să scapi de această problemă este, ai ghicit!, nuca. Fructul conţine melatonină, care este asociată cu somnul profund.
Deşi nu te-ai fi gândit vreodată, un consum regulat de nuci ajută organismul să lupte cu bolile grave precum cancerul.
„Cercetarea care vizează dieta și cancerul în acest moment este foarte concentrată pe tiparele dietetice. Iar consumul unei diete occidentale crește în special riscul de cancer de organe solide, cum ar fi cancerul de sân, colon, esofag și stomac. În schimb, consumul unei diete bazate pe plante care se învârte în jurul proteinelor și grăsimilor pe bază de plante precum cele din nuci este protector împotriva cancerului”, mai spune Doerfler.
Conform unor noi studii, nucile ajută la menţinerea oaselor sănătoase datorită conţinutului mare de calciu, fiind un aliat important pentru cei care suferă de artrită.