Specialiștii au descoperit un fruct exotic care poate fi cultivat în România. Deocamdată se află în faza de experimentare, însă în scurt timp ar putea apărea pe rafturile magazinelor.
În stațiunile de cercetare din țară se cultivă curmale, plante aromatice și fistic din America de Sud sau Asia, însă doar experimental. Este vorba despre stațiunea de cercetare din Dăbuleni, acolo unde, datorită pământului mai nisipos, se cultivă soiuri de fructe și legume rare.
Până acum se găseau doar în diferite colțuri ale lumii, însă ar putea fi cultivate și pe teritoriul României în număr cât mai mare. Primăvara aceasta au fost plantate patru tipuri de curmal chinezesc. Clima le priește acestora, întrucât au început deja să se coacă.
“Curmalele chinezeşti sunt o noutate şi pentru noi în această zonă şi pornind de la faptul că în ultimul timp asistăm la unele schimbări climatice în ceea ce priveşte desprimăvărarea, temperaturile înregistrate, lipsa precipitaţiilor”, a spus Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare Dăbuleni.
Aceasta a mai precizat că fructul a început să capete o culoarea frumoasă și că gustul unei curmale cultivate la Dăbuleni nu se deosebește deloc față de gustul curmalelor pe care le găsim acum în comerț.
Având în vedere aceste lucru, cercetătorii caută mereu soiuri de fructe și legume pe care să le poată adapta și cultiva pe pământurile noastre. În primăvara anului 2019 au fost aduse fructe kaki, kiwi, fistic, migdale, aronia și lonicera pe terenurile din sudul Olteniei.
De asemenea, și fermierii sunt încrezători și deschiși atunci când vine vorba despre cultivarea acestor soiuri de fructe și legume exotice. O mare parte dintre ei au început să cultive cartoful dulce, iar câștigurile au început să apară. Mulți dintre ei vor să diversifice producție, lucru care îi ajută și financiar.
“Aceasta este o specie nouă cu aroma diferită, gust diferit şi sigur şi posibilităţi de utilizare total diferită de oregano tradiţional. Are o paletă mult mai largă de utilizare,începând de la planta aromatica, condimentara, medicinala, ornamentală, deci o plantă diferită” a spus Costel Vanatoru, cercetător SCDL Buzău.
În stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău au fost aduse plante aromatice din Asia și America de Sud, iar producția merge bine. Aceste soiuri vor putea fi cultivate pe câmp sau în spații protejate, însă doar după ce vor fi omologate.