18 aug. 2021 | 08:48

Fructele de care habar nu aveai că există. Unde le poți găsi, de fapt

Diverse
Fructele de care habar nu aveai că există. Unde le poți găsi, de fapt
Fructe exotice pe care nu le-ai știut niciodată că există

Probabil că sunteți pasionați de fructe. Dar, mai mult ca sigur, nu știați că există niște fructe exotice de care nu ați auzit. S-ar putea să fi auzit, sau nu, despre fructele dragon. Sau să fi citit despre fructul minune din Africa de Vest. Conform vorbei din bătrâni, până îmbătrânim aflăm câte ceva, suntem singuri că nu știați de existența acestor fructe.

„Cât trăiești înveți câte ceva!”. Câte lucruri putem afla într-o viață

Cu cât trăim mai mult, cu atât ne dăm seama că nu știm atâtea lucruri pe cât am fi crezut. Pentru majoritatea dintre noi, unul dintre lucrurile importante este mâncarea! Asta înseamnă să încercăm mâncăruri aromate, dar și să experimentăm tot felul de fructe exotice pe care nici măcar nu le-am știut că există. Tocmai când credem că am încercat totul, apare ceva nou și interesant.

Fructe exotice pe care nu le-ai știut niciodată că există

Așa cum există viețuitoare pe fundul oceanelor și mărilor, încă nedescoperite, așa este și în cazul fructelor. Natura, prin simpla ei construcție, este spectaculoasă și ne poate oferi tot ce avem nevoie, chiar și fructe cu adevărat exotice. Multe dintre ele le știm, le-am încercat, dar suntem siguri că despre următoarele fructe nici măcar nu știați că există.

1. Fructul Jack

Jackfruit este originar din Asia de Sud-Est. Este cel mai mare fruct de arbori din lume și poate cântări uneori până la 35 de kilograme. Jackfruitul copt este natural dulce, cu o aromă subtilă comparabilă cu o combinație de măr, ananas, mango și banană. Semințele din fructele coapte sunt comestibile și au un gust lăptos, dulce, comparativ cu nucile de Brazilia. Jackfruit are o aromă dulce distinctă și miroase a fel ca un combo ananas-banană.

Este utilizat în mod obișnuit în bucătăriile din Asia de Sud și Sud-Est, dar a devenit popular și în Statele Unite ca înlocuitor de carne vegan. Fructele necoapte au un gust asemănător cărnii. Când este gătit, capătă aroma altor ingrediente și îl puteți servi în feluri de mâncare, cum ar fi carne de porc falsă sau în loc de pasăre.

2. Durian. Fructe exotice din Thailanda

Fructul Durian poate crește până la 30 cm lungime și 15 cm în diametru și cântărește de obicei între 1 și 3 kilograme. Culoarea sa este verde până la maro, iar carnea sa de culoare galben pal până la roșu, în funcție de specie. De obicei, îl puteți găsi în Thailanda, Indonezia și Malaezia.

Dar cel mai interesant lucru despre durian este contrastul miros-gust. Miroase atât de rău, încât este aproape de necrezut că cineva a încercat odată să mănânce acest fruct. În ciuda mirosului său oribil, carnea cremoasă are un gust frumos, cam ca o cremă cu aromă de migdale.

Unii oameni îi descriu gustul ca un combo de cremă, caramel și brânză albastră. Alții spun că are gust de cremă de vanilie, banană, caramel și un indiciu de ceapă dulce, dar nu chiar. Un lucru este sigur, gustul său este diferit pentru toată lumea. Durianul este oarecum asemănător ca aspect cu fructul de jack.

3. Ackee. Sunt fructe, dar nu prea

Ackee este un fruct, dar este gătit și folosit ca legumă. Fructul este complet copt și potrivit pentru gătit atunci când păstăile sunt roșii aprinse și se deschid ușor pentru a expune fructul comestibil în interior. Înainte de gătit, arilele sunt curățate și spălate.

Arilele sunt apoi fierte timp de aproximativ 5 minute și apa aruncată. Dacă fructul este consumat incorect, vă poate face foarte rău, așa că fiți atenți și faceți câteva cercetări serioase înainte de a-l folosi. Fructul este originar din Africa de Vest, dar este cultivat și în Jamaica, Haiti și Cuba.

4. Fructul miraculos

Fructul miraculos este denumirea comună pentru synsepalum dulcificum, o plantă ale cărei fructe de pădure, atunci când sunt consumate cu alimente acre, cum ar fi lămâile și lămâile, fac ca aceste alimente să aibă un gust dulce. Acest efect se datorează unui modificator al gustului numit miraculină. Deci, atunci când mănânci fructele de unul singur, nu este interesant, dar când amesteci sucul cu lămâie, obții un gust dulce în loc de acru.

În Africa de Vest tropicală, de unde provine această specie, pulpa de fructe este utilizată pentru îndulcirea vinului de palmier. A fost folosit ca îndulcitor pentru diverse băuturi și alimente, cum ar fi bere, cocktailuri, oțet și murături. Din 2011 Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a interzis importarea acestuia din Taiwan, declarându-l drept „îndulcitor nedeclarat ilegal”.

5. Physalis. Fructe asemănătoare cu roșiile

Physalis sunt plante erbacee asemănătoare cu roșiile comune. Nu toate speciile Physalis au fructe comestibile. Cu toate acestea, unele specii sunt selectate și cultivate pentru fructele lor comestibile. Sunt similare cu o roșie fermă ca textură și arată în interior la fel.

Au un gust similar cu căpșunile sau ananasul și au o aciditate ușoară. Fructele pot fi consumate crude sau folosite în salate. Unele soiuri sunt adăugate la deserturi sau uscate și utilizate ca stafide. De asemenea, arată destul de cool la exterior. Unele specii de Physalis sunt cultivate ca plante ornamentale.

6. Jabuticaba. Fructe mov ce cresc în Brazilia

Pomul de struguri brazilian produce fructe de padure jabuticaba, care cresc peste tot trunchiul copacului. Arată ca struguri mov cu o carne gelatinoasă dulce, albă sau roz. De obicei, mâncați fructele crude, dar le puteți folosi și în gemuri, tarte, vinuri și lichioruri.

Are o durată de valabilitate foarte scurtă. Fructele proaspete pot începe să fermenteze la 3 până la 4 zile după recoltare, motiv pentru care sunt disponibile de obicei numai acolo unde sunt cultivate, astfel încât să le puteți găsi pe piețele braziliene.

Concluzie

După cum vedeți, aceste fructe, despre care poate nici nu știați că există, au proprietățile și caracteristicile lor care ne ajută la sănătate. Bine, în unele cazuri, nu trebuie să exagerăm. Dacă vreți să aflați și mai multe despre alte fructe exotice, intrați aici.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar AZI de Sfântul Ștefan pentru a-ti merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro