Dacă ești deja la dietă și ți-ai făcut un obicei din a consuma o mână de fructe uscate în fiecare zi, ca gustare, știi deja că acestea reprezintă o minunată sursă de vitamine, grăsimi sănătoase și nutrienți care te ajută să ai o sănătate de fier. Însă, pe lângă beneficiile aduse organismului, aduc și neplăceri, dacă sunt consumate în cantități mari.
„Între fructele uscate și fructele oleaginoase e o diferență de 300 calorii.Deși în supermarket sunt puse în cadrul aceluiași raion și de multe ori se găsesc împreună în cadrul aceluiași ambalaj, fructele uscate/deshidratate și fructele oleaginoase sunt 2 categorii de alimente complet diferite.
Fructele uscate (caise, prune, stafide, smochine) sunt de 6-8 ori mai concentrate decât fructele proaspete, conțin în principal glucide (fructoză) și au în medie 250 cal/100g. Fructele oleaginoase (nuci, alune, semințe, migdale, fistic) sunt un fel de super-food, o esență de nutrienţi concentrați într-un volum mic: 40% grăsimi, 30% proteine, 20% glucide și 550-600cal/ 100g.
E drept că amândouă sortimentele trebuie mâncate cu bucata. Porția corectă este de 4-5 bucăți pentru fructele deshidratate și 8-10 bucăți când vine vorba de migdale, fistic sau sâmburi de nucă. Da, doar atât!”, a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe Instagram.
Mulți dintre noi suntem reticenți în privința acestor sucuri, deoarece credem că ne îngreunează dieta din cauza cantității de zahăr pe care o conține. Lucrurile nu stau chiar așa, relevă cele mai recente studii, care confirmă că nu există o relație semnificativă între consumul de fructe și greutatea corporală la copii și la adulți.
Studiile efectuate la copii cu vârste cuprinse între 1 și 18 ani, din anul 1995 și până în 2013, nu au identificat o relație semnificativă între consumul de fructe și suc și creșterea în greutate, dacă ne gândim la raportul de energie.
În aceeași linie, alte opt studii arată că nu există o relație cauză-efect semnificativă în raport cu creșterea masei corporale la o populație de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Sucul de fructe este pur și simplu fruct stors și, la fel ca fructul în sine, conține aproximativ 10% zaharuri din fructe și 90% apă, urmate de vitamine, minerale și fitonutrienți.