Fructele care îngrașă cel mai mult, de fapt. Românii le consumă des, fără să știe adevărul

Fructele care îngrașă cel mai mult, de fapt. Românii le consumă des, fără să știe adevărul
Fructele care îngrașă cel mai mult. Le consumăm zilnic, fără să știm adevărul

Dacă ești deja la dietă și ți-ai făcut un obicei din a consuma o mână de fructe uscate în fiecare zi, ca gustare, știi deja că acestea reprezintă o minunată sursă de vitamine, grăsimi sănătoase și nutrienți care te ajută să ai o sănătate de fier. Însă, pe lângă beneficiile aduse organismului, aduc și neplăceri, dacă sunt consumate în cantități mari.

Fructele care îngrașă cel mai mult

„Între fructele uscate și fructele oleaginoase e o diferență de 300 calorii.Deși în supermarket sunt puse în cadrul aceluiași raion și de multe ori se găsesc împreună în cadrul aceluiași ambalaj, fructele uscate/deshidratate și fructele oleaginoase sunt 2 categorii de alimente complet diferite.

Fructele uscate (caise, prune, stafide, smochine) sunt de 6-8 ori mai concentrate decât fructele proaspete, conțin în principal glucide (fructoză) și au în medie 250 cal/100g. Fructele oleaginoase (nuci, alune, semințe, migdale, fistic) sunt un fel de super-food, o esență de nutrienţi concentrați într-un volum mic: 40% grăsimi, 30% proteine, 20% glucide și 550-600cal/ 100g.

E drept că amândouă sortimentele trebuie mâncate cu bucata. Porția corectă este de 4-5 bucăți pentru fructele deshidratate și 8-10 bucăți când vine vorba de migdale, fistic sau sâmburi de nucă. Da, doar atât!”, a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe Instagram.

Sucurile naturale din fructe sunt sănătoase?

Mulți dintre noi suntem reticenți în privința acestor sucuri, deoarece credem că ne îngreunează dieta din cauza cantității de zahăr pe care o conține. Lucrurile nu stau chiar așa, relevă cele mai recente studii, care confirmă că nu există o relație semnificativă între consumul de fructe și greutatea corporală la copii și la adulți.

Studiile efectuate la copii cu vârste cuprinse între 1 și 18 ani, din anul 1995 și până în 2013, nu au identificat o relație semnificativă între consumul de fructe și suc și creșterea în greutate, dacă ne gândim la raportul de energie.

În aceeași linie, alte opt studii arată că nu există o relație cauză-efect semnificativă în raport cu creșterea masei corporale la o populație de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Sucul de fructe este pur și simplu fruct stors și, la fel ca fructul în sine, conține aproximativ 10% zaharuri din fructe și 90% apă, urmate de vitamine, minerale și fitonutrienți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI