23 feb. 2021 | 16:44

Fructele care îngrașă cel mai mult, de fapt. Românii le consumă des, fără să știe adevărul

Sănătate
Fructele care îngrașă cel mai mult, de fapt. Românii le consumă des, fără să știe adevărul
Fructele care îngrașă cel mai mult. Le consumăm zilnic, fără să știm adevărul

Dacă ești deja la dietă și ți-ai făcut un obicei din a consuma o mână de fructe uscate în fiecare zi, ca gustare, știi deja că acestea reprezintă o minunată sursă de vitamine, grăsimi sănătoase și nutrienți care te ajută să ai o sănătate de fier. Însă, pe lângă beneficiile aduse organismului, aduc și neplăceri, dacă sunt consumate în cantități mari.

Fructele care îngrașă cel mai mult

„Între fructele uscate și fructele oleaginoase e o diferență de 300 calorii.Deși în supermarket sunt puse în cadrul aceluiași raion și de multe ori se găsesc împreună în cadrul aceluiași ambalaj, fructele uscate/deshidratate și fructele oleaginoase sunt 2 categorii de alimente complet diferite.

Fructele uscate (caise, prune, stafide, smochine) sunt de 6-8 ori mai concentrate decât fructele proaspete, conțin în principal glucide (fructoză) și au în medie 250 cal/100g. Fructele oleaginoase (nuci, alune, semințe, migdale, fistic) sunt un fel de super-food, o esență de nutrienţi concentrați într-un volum mic: 40% grăsimi, 30% proteine, 20% glucide și 550-600cal/ 100g.

E drept că amândouă sortimentele trebuie mâncate cu bucata. Porția corectă este de 4-5 bucăți pentru fructele deshidratate și 8-10 bucăți când vine vorba de migdale, fistic sau sâmburi de nucă. Da, doar atât!”, a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic, pe Instagram.

Sucurile naturale din fructe sunt sănătoase?

Mulți dintre noi suntem reticenți în privința acestor sucuri, deoarece credem că ne îngreunează dieta din cauza cantității de zahăr pe care o conține. Lucrurile nu stau chiar așa, relevă cele mai recente studii, care confirmă că nu există o relație semnificativă între consumul de fructe și greutatea corporală la copii și la adulți.

Studiile efectuate la copii cu vârste cuprinse între 1 și 18 ani, din anul 1995 și până în 2013, nu au identificat o relație semnificativă între consumul de fructe și suc și creșterea în greutate, dacă ne gândim la raportul de energie.

În aceeași linie, alte opt studii arată că nu există o relație cauză-efect semnificativă în raport cu creșterea masei corporale la o populație de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani. Sucul de fructe este pur și simplu fruct stors și, la fel ca fructul în sine, conține aproximativ 10% zaharuri din fructe și 90% apă, urmate de vitamine, minerale și fitonutrienți.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Servicii medicale fără card de sănătate! Decizia CNAS luată la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro