Localnicii s-au revoltat pe administrația județeană din Cluj, după ce autoritățile au promis că vor repara DN75, însă totul s-a transformat într-o „cârpeală”, iar drumul este acum plin de gropi.
De la intrarea în Valea Arieșului dinspre Cluj până la Ocoliș, mai mulți kilometri e pe DN75 au fost inscripționați cu textul „RUȘINE”. Reparațiile realizate de drumari din ultima perioada i-au nemulțumit pe localnici care doresc reabilitarea drumului în totalitate, nu lucrări care țin doar câteva luni.
Nu este pentru prima dată când oamenii protestează. În luna mai, zeci de mașini au plecat din comunele de pe Valea Arieșului pentru a participa la un protest desfășurat în fața Prefecturii din Alba. De asemenea, moții solicitau reabilitarea drumului DN 75 și în primăvară.
„Deplasarea noastră o vom realiza cu scopul de a atrage atenția asupra stării deplorabile în care au ajuns segmentele DN 75 de la Turda la Câmpeni, pe teritoriul celor două județe. Batjocura, la care suntem sistematic și cinic supuși, trebuie să înceteze! Ne-a ajuns!” susțineau atunci organizatorii protestului.
DN 75 leagă Turda de Câmpeni și mai departe de Ștei. Începe din DN1, urcă e Valea Arieșului și traversează Munții Bihorului prin pasul Vârtop. Totodată, la sfârșitul lunii august au început lucrările de asfaltare pe DN 75. Se vor asfalta în total 50 de kilometri, între Bistra și limita cu județul Cluj.
„DN 75, sectorul din județul Cluj. În 4 octombrie se semnează contractul de asfaltare. În județul Alba deja se asfaltează. După 30 de ani, poate poate”, a scris un cetățean, pe Facebook.
Unul dintre cele mai folosite drumuri spre cetățile dacice din Munții Orăștiei au ajuns într-o stare dezastruoasă, cu toate că a fost reparat aproape în fiecare an. Cei aproximativ 10 kilometri au fost asfaltați sfârșitul anilor 2000. Drumul face legătura între satele Chitid și Ludeștii de Jos.
Șoseaua era folosită ca și scurtătură spre cetățile dacice Blidaru, Costești și Sarmisegetuza Regia. Drumul scurtează cu aproximativ 20 de kilometri traseul spre așezările dacice, șoferii nefiind nevoiți să ocolească prin Orăștie.
Sectorul de drum județean este folosit săptămânal de mii de turiști, însă starea lui s-a degradat de la an la an. Încă din primii ani, drumul a fost afectat de alunecările de teren, iar mai multe cratere au apărut în asfalt în diferite locuri.
Terenul este moale, iar calitatea lucrărilor lasă de dorit, lucru care a dus la degradarea accentuată a șoselei. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean, în funcție de bugetul disponibil, vor repara în viitor șoseaua spre cetățile dacice.