O fotografie realizată de un climatolog din Danemarca arată dezastrul din Groenlanda. Poza arată fenomenul alarmant din regiune, unde gheața se topește extrem de repede, ceea ce poate avea efecte dezastruoase pentru planetă.
Fotografia care arată dezastrul din Groenlanda a fost realizată de climatologul danez Steffen Olsen. El a mers recent în Groenlanda pentru o misiune, dar ceea ce a descoperit acolo i-a făcut pe cercetători să-și pună multe semne de întrebare. Gheața se topește extrem de rapid, iar fenomenul este extrem de îngrijorător.
Poza a fost realizată de climatolog în timp ce acesta se deplasa cu o sanie trasă de câini.
În Groenlanda, gheața se topește extrem de repede. Din cauza încălzirii globale, nivelul oceanelor și al mărilor crește, iar dezastrul poate fi observat și cu ochiul liber, nu numai cu aparatele speciale montate în gheață.
A demonstrat-o un cercetător din Danemarca care a văzut efectele negative ale încălzirii globale. El trebuia să se ocupe tocmai de acele dispozitive, dar când a pornit cu sania a descoperit că stratul de gheață era acoperit și de un strat de apă.
Datele din 12 iunie 2019 arătau că gheaţa de pe aproximativ 712.000 km din suprafaţa Groenlandei s-a topit, cu 470.000 de km pătraţi mai mult faţă de aceeaşi dată a anului trecut şi cu 600.000 km pătraţi faţă de media dintre anii 1981 şi 2010. În cifre mai simple de reținut, pierderea totală de gheață este de două miliarde de tone. Practic, într-o singură zi, s-a topit peste 40% din suprafața Groenlandei.
Puținii oameni care trăiesc în zonă se bazează numai pe transportul pe gheață. Efectele se vor resimți până în Europa, spun cercetătorii.
„Această apă proaspătă care se varsă în Atlanticul de Nord perturbă modelul de circulaţie din ocean şi nu înţelegem pe deplin consecinţele, dar poate provoca furtuni puternice în nord-vestul Europei”
Profesorul Jason Box, Geological Survey of Denmark and Greenland