Marian Toader, fostul concubin al Mihaelei Borcea, fosta nevastă a lui Cristi Borcea, a fost condamnat luni, la 4 ani de închisoare. Motivul pedepsei sale îl reprezintă obținerea de fonduri europene. Ce ilegalități a comis primarul PNL al localității Zăbrani, Arad.
Afacerile în care este implicat Marian Toader sunt cunoscute autorităților încă din 2015, atunci când DNA Timișoara i-a trimis în judecată pe Marian Toader, Simion Petru Faur, Jean Cîrja și Radu-Viorel Popa, pentru obținerea unor fonduri europene, fără a avea drepturi asupra acestora.
Folosindu-se de firma pe care o administra Popa Radu Viorel, în vederea unor campanii de reconversie viticolă, cei 4 bărbați au încasat suma de 13.666.917 (aproximativ 3 milioane de euro), exclusiv din fonduri europene.
Luni, pe data de 9 martie, Tribunalul Arad a pronunțat sentința, condamnându-l pe Marian Toader la 4 ani de închisoare, si totodată, interzicându-i mai multe drepturi. Printre acestea se numără exercitarea drepturilor de a fi ales în cadrul autorităților publice sau a oricăror alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Din pedeapsă integrală, instanța i-a dedus primarului durata în care acesa a fost reținut, cât și perioada arestului la domiciliu de la data de 26.05.2015 până la data de 25.06.2015.
Pentru restul bărbaților inculpați, instanța a decis câte 6 ani de închisoare pentru Radu Viorel Popa, 4 ani de închisoare pentru Valer Pop, 4 ani de închisoare pentru Jean Cîrja, iar pentru Simon Petru Faur s-a hotărât o condamnare de 2 ani, cu suspendare.
Potrivit autorităților, Radu Viorel-Popa a săvârşit infracţiunea de prezentare a unor documente neclare, tocmai pentru a obţine pe nedrept fonduri din bugetul Uniunii Europene, la care se adaugă stabilirea cu rea-credinţă a mai multor impozite și taxe pentru a obține, fără drept, rambursarea de TVA.
Alături i-a stat Valer Pop, fiind complice la prezentarea documentelor neclare, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, la care se adaugă infracţiunea de spălare de bani. Cu aceleași acuzații, își primește sentința de condamnare și Jean Cîrja, fiindu-i alături în inchisoare 4 ani.
Cea mai blândă pedeapsă este primită de către Simon Petru Faur, anume o condamnare 2 ani cu suspendare.